Wilderen

Beschrijving

Gemeente in Vochtig Haspengouw, vermeld in 1139 als Wilre (Latijns "villare", boerderij), in 1425 als Wytre. Vormde eertijds met Graesen (provincie Brabant) een heerlijkheid, horend bij het graafschap Duras (zie Duras), Loons bezit in 1192. In 1204 schenking van de helft van Wilderen door Godefridus, graaf van Duras, aan de abt van Sint-Truiden, onder voogdij van de graaf.

Parochie tot 1559 bij de dekenij Zoutleeuw, daarna de dekenij Hoegaarden. Moederkerk van het graafschap Duras; begevingsrecht bij de abdis van Herkenrode.

Gave landelijke dorpskern tussen de weg Tienen-Sint-Truiden ten zuiden, en de weg Zoutleeuw-Sint-Truiden ten noorden. Centraal op een kleine heuvel de Onze-Lieve-Vrouwekerk en pastorie. Ten westen, twee imposante bakstenen vierkantshoeven uit de 19de eeuw, en ten oosten, hoeve met stokerij. Recente dorpsuitbreiding aan de verbindingsweg met de baan Tienen-Sint-Truiden.

Na 1970 opgenomen bij Duras. Oppervlakte: 249 hectare. Aantal inwoners (1970): 843.