Reningelst

Beschrijving

Gemeente gelegen in Zandlemig Vlaanderen aan de rand van het Heuvelland, aan de voet van de Scherpenberg. De gemeente heeft een oppervlakte van 2.013 ha en telde in 1986 1427 bewoners.

Landbouwgemeente met een woonfunctie voor pendelaars, onder meer naar Noord-Frankrijk. Weinig industriële activiteit, enkel een meubelfabriek in de Pastoorstraat. Reningelst had vroeger twee brouwerijen namelijk brouwerij 'Sint-Joris' en 'Den Ouderdom', allebei ontstaan in de 18de eeuw. De eerstgenoemde, brouwerij Six, recht tegenover de kerk, staakte zijn bedrijvigheid in 1963. Het aantal herbergen, in 1970 nog 18, loopt terug. Reningelst bezat vier windmolens in de 18de eeuw. Heden zijn ze verdwenen.

Kerndorp. De dorpskern wordt gevormd door het Reningelstplein met de Sint-Vedastuskerk ten oosten. Vanaf het plein zijn er uitvalswegen naar de vier windstreken: de Pastoorstraat  naar het oosten, de Baljuwstraat naar het noorden, de Heuvellandseweg naar het westen en de Zevekotestraat naar het zuiden. Lintbebouwing aan de uitvalswegen. Naast de dorpskern telt deze gemeente nog verscheidene gehuchten met name de Ouderdom, de Busseboom, de Feutenaere en de Driegoen. De Klijte, het grootste en het meest zuidelijk gelegen gehucht van de gemeente, hoort heden bij het Heuvelland.

De parochie Reningelst werd door de Graaf van Vlaanderen Diederik van de Elzas in 1161 gesticht. De naam werd reeds eerder vermeld in 1107. Reningelst was tevens een belangrijke heerlijkheid. Het kasteel van de heren van Reningelst was gelegen ten zuiden van de kerk op het Reningelstplein. Het werd met de grond gelijk gemaakt in 1793 door de Franse legers. De heerlijkheden Zandberge en de Clytte waren eveneens op het grondgebied van deze gemeente gelegen.

Reningelst leefde voornamelijk van de landbouw en tijdens de 13de en 14de eeuw ook van de lakennijverheid. Dit laatste vormde een concurrentie voor de Ieperlingen, vandaar de represailles in 1344 tegen Reningelst, Poperinge, Langemark en Zonnebeke. De beeldenstorm berokkende ernstige schade aan het dorp. In 1583 werd op Pinksterdag de kerk gedeeltelijk afgebrand door de geuzen. De Franse Revolutie liet ook zijn sporen na. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Reningelst juist buiten de frontstreek. Het dorp werd niet verwoest, maar wel beschadigd.

Het grondgebied Reningelst telt een drietal Engelse kerkhoven: 'Grootebeek British Cemetery' aan de Vlamertingseweg, 'Reningelst New Military Cemetery' in de Baljuwstraat en 'Reningelst Churchyard Extension 1914-1918' aan het Reningelstplein.

• DELESTREZ W. 1970: Reningelst door de eeuwen heen, Reningelst.
  • HOUWEN H. 1979: Reningelst, Aan de Schreve IX.4, 1-16.
  • TILLIE W. 1979: Gemeenten die Poperinge groot maken, Proven, Krombeke, Reningelst, Roesbrugge-Haringe, Aan de Schreve IX.3, 20-28.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine