Hanswijkstraat

Beschrijving

De Hanswijkstraat loopt van de Vijfhoek naar het Raghenoplein. Genaamd naar het gehucht dat juist buiten de voormalige Hanswijkpoort gelegen was. Het gedeelte van de Onze-Lieve-Vrouwestraat tot de Vijfhoek werd eertijds ook Hanswijkstraat geheten.

Bepalend is de barokke Hanswijkkerk gelegen op het einde van de straat. Het vrij homogene straatbeeld uit de 19de eeuw met bepleisterde en beschilderde (nummers 4-6, 10, 22-24 en 30) of later gecementeerde (nummers 23, 25, 49, 51 en 53) lijstgevels, is heden deels verdwenen door ontpleistering (nummers 8, 11, 13, 14-16, 18, 20, 31, 34, 36, 47, ...), storende benedenverdieping en schaalbrekende nieuwe bouw.

De woningen op het einde van de straat zijn opgetrokken na het bombardement van 1944. Oude kernen zijn te vermoeden (zie dakhelling en constructie, sporen van gebruik van zandsteen), onder meer in nummer 29, 32-34 en 47. Nummer 14-16: houten winkelpui uit eind 19de of begin 20ste eeuw.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde