Knollestraat

Beschrijving

Vanaf de Torhoutsesteenweg, doodlopende, geknikte weg die tussen de velden wordt verdergezet als aarden landweg. De weg volgt de grens met Loppem. Een deel van de straat is als "de Cnolle straet" afgebeeld op een figuratieve kaart (1764) van een hofstede (thans industriegebied). Restvak van een langere oude weg, op de Ferrariskaart (1770-1778) afgezoomd met bomen. De Flou situeert de eerste vermelding van de "cnollestraete" in 1711.

Maakt op de Atlas der Buurtwegen (1844) deel uit van Chemin n° 26, "Knollestraet. Chemin de la ferme dite s'Amersveld au cabaret dit den Heydelberg (Lophem) et à la ferme Vanderrostijn Joseph". Op de Atlas loopt deze straat met hoekig verloop van en naar de Torhoutsesteenweg. De huidige L. Claeysstraat, Hamersvelde en Wilgenlaan zijn eveneens restanten van dit tracé.

Schaarse bebouwing. De (vernieuwde) hoeve nummer 2, gelegen in de knik van de straat, staat al op de Ferrariskaart.

• RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen van de Collectie Karel Mestdagh, nr. 2058a: Figuratieve kaart van een hoeve en gronden, heerlijkheid van Den Houtschen, 1764.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1925, Deel VIII, kolom 40.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien