Franckenstraat

Beschrijving

Tussen Pomp- en Nationalestraat. Oostelijk deel van de straat die in 1542 werd getrokken door de azijn- en raamhof nagelaten door een zekere Claus de Beuckelaere. Verbreding en onteigeningen in 1882 bij de tweede sanering van de wijk. In dezelfde periode werd de vroegere "Moorekes- of François Schotsgang" doorgetrokken tot de Steenbergstraat, thans de Salm-Salmstraat. Oorspronkelijk zogenaamd "Beuckelaerstraat", in de 17de eeuw "Lange" en in de 18de eeuw "Arme" Beuckelaerstraat. De huidige naam werd gegeven in 1887 naar de schildersfamilie Francken die in Sint-Andrieskwartier leefde en werkte. Vrij homogene bebouwing van bepleisterde of gecementeerde en beschilderde lijstgevels uit het vierde kwart van de 19de eeuw, gemiddeld drie bouwlagen en drie traveeën, versierd met schijnbossage, kordons, paneelwerk, balkons; rechthoekige vensters in geriemde omlijsting en eenvoudige kroonlijsten ten noorden, met tanden, klossen en versierde consoles ten zuiden. Paarsgewijze bebouwing voor de nummers 19-21, 12-14, 16-18, 20-22. Nummers 15 en 17 met houten pui: nummer 15 te dateren in het eerste kwart van de 20ste eeuw, nummer 17 uit het vierde kwart van de 19de eeuw met ingeschreven winkel- en ingangsdeur. Nummers 3-5 en 4 recent.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine