Gratiekapelstraat

Beschrijving

Van Blindestraat naar Keizerstraat. Oorspronkelijk een onbeduidende steeg die in 1504 werd doorgetrokken en aanvankelijk "Pauwel Eloutstraat" werd genoemd. In 1505 stichtte Antoon de la Ruelle op de hoek met de Prinsstraat een godshuis voor twaalf bejaarde mannen + een priester met een kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Gratie. Het godshuis en de laat-gotische kapel naar ontwerp van Domien de Waghemakere werden gesloopt in 1882. Gedomineerd aan de oostzijde door de moderne gebouwen van UFSIA (restaurant + studentenhome naar ontwerp van T. Cols, J. Waterkeyn, E. van Caster, F. Weekx en P. Hens, 1972), westzijde met voornamelijk bepleisterde en beschilderde of gecementeerde lijstgevels waarvan sommige met een oude kern (nummers 22, 24 en 26).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine