Grote Kauwenberg

Beschrijving

Van Vekestraat naar Prinsstraat. Aanvankelijk "Koudenberg", een hoogte die van de Kipdorppoort langs de Paddengracht (Prinsesstraat) naar de Paardenmarkt voerde; van begin 14de tot begin 15de eeuw was hier een omwalling bestaande uit een aarden wal en een ondiepe gracht (Paddengracht) en was alleen de westzijde bebouwd. Van de vele gangen blijft alleen nog de vervallen Sint-Gommarusgang (nummer 9) over. Straat met een gebogen tracé waarin overwegend 19de-eeuwse lijstgevels van drie à vier verdiepingen. Enkele opvallende neogotische gebouwen (nummers 18 en 28) aan de westzijde waartussen een groot gat met de parking en de zij-ingang van UFSIA (Prinsstraat nummer 13). Nummer 6 met een oudere kern: door middel van muurankers gedateerd 1660, verankerde puntvormige achtergevel. Bouwtoelating van 1865 voor nummer 10. Oostzijde met rijhuizen van twee tot vijf traveeën en drie bouwlagen, meestal bepleisterde en beschilderde 19de-eeuwse lijstgevels met rechthoekige muuropeningen, afwisselend met moderne gevels. Nummer 5 verbouwd in 1849, nummer 21 met art-decodecoratie naar ontwerp van A. Gysen (gevelsteen). Nummers 8, 12 en 47 met voormalige neoclassicistische houten winkelpuitjes, thans met woonhuisfunctie.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouw D2, 1865, Modern Archief 20.116/1, dossier 43.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouw D2, 1849, Modern Archief 20.100/1, dossier 262.