Kleine Markt

Beschrijving

Tussen Kammen- en Bredestraat. De naam "Kleine" Markt komt voor sedert de 16de eeuw in tegenstelling met "Grote" Markt waar destijds eveneens groentenmarkt werd gehouden. Driehoekig pleintje. Oostzijde met verschillende grijs gecementeerde art-decogevels (circa 1930?); de nummers 7-9-11: appartementsgebouwen van zes bouwlagen met parement van gevelsteen en cement, verticaal gemarkeerd door driezijdige erkers. Westzijde met huizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het derde kwart van de 20ste eeuw: gecementeerde, bepleisterde of bakstenen lijstgevels van drie bouwlagen. De nummers 3, 5, 10 en 12 met diepgericht zadeldak. In het midden: pomp en pijler met Mariabeeld: pomp opgericht in de 18de eeuw op de zogenaamd " 'Gorters- of Scuttersput" uit de 14de eeuw met pijler en beeld van 1700. Hoge zuil van arduin versierd met vruchtenslingers en vier cartouches waarin afbeelding van kolvenier en anno 1700. Bovenop, zittende Onze-Lieve-Vrouw met kind op schoot, beiden met kroon. Smeedijzeren lichtarm met lantaarn.

• Antwerpen die scone, 1974, nummer 2.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine