Korte Gasthuisstraat

Beschrijving

Tussen Huidevettersstraat en Groendalstraat. Waarschijnlijk reeds in de tweede helft van de 14de eeuw als verlenging van de Lange Gasthuisstraat getrokken op gronden van het aldaar gelegen gasthuis (gasthuisbeemden), zowal "Gasthuysstraet" als "Gasthuyssteghe" genoemd. Smalle straat, sinds 1972 winkelwandelstraat, met gebogen tracé; gaaf bewaarde gevelwanden geritmeerd door lijstgevels met verspringende kroonlijsthoogte, vooral aan de pare zijde (nummers 4 tot 22) en trapgevels. Kleinschalige bebouwing (behalve nummers 2 en 25) met bewaarde 16de-eeuwse gevels, nummers 31, 35 en 34, echter meestal aangepast in de loop van de 19de eeuw, zoals nummers 4 tot 14-16 en 39, 41, 43 en 45, die homogene gevelwanden vormen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels, waarin aangepaste winkelpuien; oudere kernen vaak zichtbaar in de gevelordonnantie en de muurankers.

• Nummer 43: Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1848, Modern Archief 20.116/1, dossier 25.
  • Nummer 45: Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1848, Modern Archief 20.099, dossier 251.