Kromme-Elleboogstraat

Beschrijving

Tussen Plantinkaai en Kloosterstraat. Wordt reeds vermeld in 1409 nl. als de weg die toegang verleende tot de circa 1400 opgerichte Sint-Michielskerk. De huidige lijnrichting dateert van de 15de eeuw toen de huizen aan de zuidzijde werden gebouwd op de gronden van de Sint-Michielsabdij. Begin 19de eeuw werden ze samen met de abdij gesloopt. Noordzijde met merkwaardige woning uit de 16de eeuw (nummer 5-7); de aanpalende nummers 9-11-13-15 mogelijk met oude kern. Van Scheldeken tot kaai: hoge woonhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Zuidzijde met typische eenheidsbebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: gele bakstenen lijstgevels met rechthoekige benedenvensters onder ijzeren I-balk, segmentbogige bovenvensters. De nummers 12-14-16 aansluitend bij Kloosterstraat nummer 26.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine