Morgenstraat

Beschrijving

Gelegen aan de oostzijde van de Stijfselstraat (tussen de nummers 18 en 20); voorheen "Morgensteeg". Brede, korte, doorlopende straat geopend bij K.B. van 18 mei 1887; huidige benaming sinds 1946. Deels bewaarde éénheidsbebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw, nummers 2, 3, 4, 5, 7, 10, 11, 12, 13, 14, 15 en 17. Enkelhuizen met bepleisterde en beschilderde of gecementeerde (nummers 13 en 17) lijstgevels onder pannen zadeldaken of pseudomansardedaken (nummers 4 en 7). Rechthoekige vensters in vlakke (benedenverdieping) of geriemde omlijstingen met fraaie sleutels (bovenverdieping). Houten kroonlijsten met tandlijsten op klossen en af en toe consoles (nummers 4, 5 en 12). Nummers 10 en 11 met latere dakverdieping. Verder moderne huizen; nummer 1: oude 19de-eeuwse ordonnantie met een modern parement van witte baksteen.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine