Oever

Beschrijving

Tussen Steenhouwersvest en Munstraat. Zou op een landinwaartse verschuiving van de Schelde duiden, waardoor een nieuwe oever ontstond. Eerste vermelding in 1382. Andere benamingen zijn "buyten Sinte Janspoerte" en "Vlystrate". Ellipsvormige plaats met middenberm beplant met linden, platanen en zitbanken. Noordwaarts gezicht op de Onze-Lieve-Vrouwetoren, zuidwaarts op de kromming van de Kloosterstraat. Zowel oost- als westzijde met vrij gelijke kroonlijsthoogte. Verschillende aangepaste woningen met oudere kernen uit de 17de en de 18de eeuw: de nummers 1, 5, 21 (ankers, ordonnantie, achtergevel), 3, 16, 20, 22, 24 (haakse schilddaken). Westzijde met homogene rij bepleisterde lijstgevels nummers 2 tot 12; oostzijde met enkele opvallende woningen: de nummers 9 en 11 in eclectische stijl van het vierde kwart van de 19de eeuw, het nummer 21 met barokportaal, het nummer 25 met traditionele trapgevel.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine