Geografisch thema

Rijke Beukelaarstraat

ID
11237
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11237

Beschrijving

Tussen Lange Ridderstraat en Pompstraat. In 1542 samen met de huidige Franckenstraat getrokken door het azijn- en raamhof van een zekere Claus de Beuckelaere. De hele straat heette geruime tijd Beuckelaerstraat zonder meer. In de 17de eeuw onderscheidt men een "Lange" (ten oosten) en een "Korte" (ten westen) Beuckelaerstraat, in de 18de eeuw een "Rijke" en een "Arme". Licht gebogen straatje met opvallende oude bebouwing (de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw); de nummers 7, 8, 10, 12 met traditionele topgevels, de nummers 1, 11, 15, 4, 20 en 22 met sporen van oude kern (ankers met gekrulde spie, dakkapel, deuromlijsting, ordonnantie), het nummer 9 met gedecapeerde benedenverdieping, die een bak- en zandstenen parement met verbouwde kruiskozijnen onder wigvormige ontlastingssysteem aan het licht brengt. De meeste huizen zijn aangepast in de 19de eeuw, zie vensters, cementering, typische deuromlijsting van nummer 5, houten puitje van nummer 13; de nummers 17 en 18 dateren uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, nummers 2, 6 en 14 uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Den Donckeren Nacht

  • Omvat
    Het Vosken

  • Omvat
    Hoekhuis met traditionele kern en Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand en Victorie

  • Omvat
    Huis B

  • Omvat
    St. Jan

  • Omvat
    Traditioneel diephuis

  • Is deel van
    Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijke Beukelaarstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11237 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.