Scheldeken

Beschrijving

Tussen Sint-Jansvliet en Kromme Elleboogstraat. Met de naam Klein Scheldeken of Schelleke werd lange tijd zowel het hele kwartier als de straat aangeduid. Het zuidelijk deel van de straat heette tijdelijk "Blauwe Boter", modo "Blauwe Boterhamstraat" (vermeldingen in het vierde kwart van de 17de eeuw, 18de eeuw en de eerste helft van de 19de eeuw). Tijdens de Franse overheersing heette de hele straat "Wagenstraat". In 1856 komt de naam Schelleke terug in zwang. In 870 officieel vervangen door Scheldeken. Licht gebogen straatje met onregelmatige kroonlijsthoogte. Oostzijde beheerst door de bakstenen achtergevel van het franciskanerklooster (Oever nummer 12). Voorts, kleine huizen te dateren circa 1900, waaronder enkele met oude kern (tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw): de nummers 13, 26, 28, 32-34. De nummers 10 en 12 met neoclassicistische houten pui, het nummer 14 pakhuisje. Hoekhuis Sint-Jansvliet nummer 6 met arduinen straatnaambordje waarop "Schelleken".

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine