Sint-Jacobsmarkt

Beschrijving

Tussen Kipdorp en Kipdorpbrug. Hoorde aanvankelijk bij de wijk Kipdorp en werd pas in het tweede helft van de 18de eeuw Sint-Jacobsmarkt genoemd. Noordzijde met vooraan enkele grote hotels uit de 16de en de 18de eeuw (nummers 7, 11, 13, 15, 41-43) en tegen de Kipdorpbrug aan woonhuizen van twee of drie traveeën uit de 19de eeuw; de grote bres gevormd door het Frans Halsplein (aangelegd circa 1970) wordt verborgen door aanplantingen. Zuidzijde bebouwd met kleinere panden; enkele bewaarde trapgevels (nummers 16, 18, 54 en 94) en aangepaste lijstgevels met oude kern (nummers 8 tot 14, 20, 44, 46, 62, 64, 72 en 74); nummers 8, 12, 18, 20, 26 en 28 met houten puien (19de eeuw). Verder grootschalige moderne gebouwen, onder meer de achtergevel van de nieuwe bibliotheekcentrale die thans de plaats inneemt van het vroegere huis de Braekeleer (nummer 50-52) en de gebouwen van de V.T.B.-V.A.B. (nummer 4(-47) van 1956 en 1965 naar ontwerp van architecten J. Willems en P. Goossens.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine