Twaalfmaandenstraat

Beschrijving

Van de Meir naar de Handelsbeurs. Geopend in 1551 en "Twaalfmaandenstraat" genoemd naar de huizen zogenaamd "Januari", "Februari", enzomeer aan de oostzijde van de straat; ook "Maand(en)straet" genoemd. Kort, smal straatje, uitziend op de ingang van de Handelsbeurs. Oostzijde ingenomen door nieuwe hoge bouw en neogotisch kantoorgebouw tegen de beurs. Homogenere westelijke gevelwand, thans met 19de-eeuwse neoclassicistische lijstgevels, meestal bepleisterd en beschilderd; nummers 5 en 15 met bewaarde oudere ordonnantie. Verspringende kroonlijsthoogten.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine