Van Schoonbekeplein

Beschrijving

Van Oudeleeuwenrui naar Godefriduskaai. Voorheen zogenaamd Accijnsplein (19de eeuw), Fruitmarkt (16de tot 17de eeuw) of Cisternestraat (18de eeuw). In de 19de eeuw, officieel in 1826 maar feitelijk pas na 1840, genoemd naar Gilbert van Schoonbeke (1519-56), de grote bouwpromotor van Antwerpen in de 16de eeuw. Brede straat aan westzijde gedomineerd door de moderne hoge bouw van de Kredietbank, aan de oostzijde bebouwd met banale enkelhuizen, bepleisterde of gecementeerde lijstgevels van twee à drie traveeën en twee à vier verdiepingen onder pannen zadel- of schilddak. Tussen de nummers 9 en 11 afhellende doodlopende Spanjaardsteeg genoemd naar het zogenaamd Spanjaardshof, een bleekhof gelegen aan de westzijde van de Fruitmarkt. Linker en rechter gevelwand worden gedomineerd door de achtergevels van de stapelhuizen Rubens-Noord en Rubens-Zuid. Achteraan, in het doodlopend gedeelte: interessant, volledig uit hout opgetrokken pakhuisje van drie bouwlagen, dat deels tussen andere panden ingebouwd zit.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine