Stationsdreef

Beschrijving

Tussen Stationsplein en Prins Albertstraat. Circa 1600 vermeld als "Te Vrouwenhove Dreef" (kaart Roeselare-buiten); in 1641 als "Dreve naer 't Goet te Vrauwenhove" (kaart van L. de Bersaques), in 1875 "Avenue de la Gare" of "Stationslaan". Wegens optreden van Barnumcircus in 1901 "Barnumlaan" (1905) en "Boulevard de Barnum" (1918). Spoorlijn parallel aangelegd ten opzichte van vroegere dreef naar de Vrouwenhove. Als oudste bebouwing, de vroegere boerderij van J. De Wilde (zie nummer 185). Vanaf 1894 verkavelingsaanvragen voor landerijen door weduwe J. De Wilde om er een riante villawijk op te richten.

Recht tracé. Heden voornamelijk woonfunctie. Bisschoppelijk Lyceum van de Grauwe Zusters tussen Zij-, Stokerij- en Doorgangsstraat (zie Stokerijstraat nummer 9). Voorheen industrie, onder meer nummers 211-213 voormalige juttespinnerij en -weverij "Pardou-Duthoo" (zie Ronde Kom, ...) en nummer 185 machinehuis met schoorsteen van voormalige likeurstokerij "La Mandel", nummers 40-42 depot der modelstoomstokerij van "Elixir d'Anvers" en "Balsam". Nog beperkte winkelfunctie (bijvoorbeeld nummers 147-149 electriciteitswinkel van 1930 en nummer 182). Herbergen heden verdwenen.

Circa 1900 drie "kasteeltjes": nummer 122, nummer 148 met behouden tuinpaviljoen, villa's en "stadsvilla's" (zie naamgeving nummer 24 "villa Michel", nummer 46 "villa les Chrysanthèmes", nummer 159 "villa Lowell"). Talrijke burgerlijke rijhuizen: bijvoorbeeld nummer 102 van 1904 (hersteld in 1920 naar ontwerp van G. Meerebout) met brede venstertravee, geblokt, voorzien van balusterbalkon; nummers 113-115 van 1909 een samenstel in spiegelbeeldschema met brede venstertravee als risaliet vroeger gemarkeerd door dakkapel met tuitgevel.

Eclectische architectuur van begin 20stee eeuw: nummer 40 met art-nouveau-invloed en nummers 44, 122, 136-138; nummer 130 in neogotische stijl van begin 20ste eeuw; nummers 167-177 naar ontwerp van V. Duyvewaardt van 1909, in 1920 door zelfde architect wederopgebouwd. Gebouwen in regionalistische stijl: onder meer nummers 64-66 als samenstel met souterrain, nummers 93-95 als samenstel waarbij nummer 95 naar ontwerp van A. Vos van 1922, nummer 117 met bovenlicht in omlijsting verfraaid met rozen, nummer 129 van 1921 met naamcartouche "De Rozen", nummer 193 naar ontwerp van J. Van Peteghem van 1931.

Uit het interbellum, huizen in neostijlen, onder meer nummer 124 neogotisch, nummers 6-8 neobarok, nummer 22 neorococo. Eclectische gecementeerde gevels nummers 90-94, 114-116. Nummer 98 cottage naar ontwerp van A. Van Coillie van 1929 (heden sterk verbouwd). Art-decowoonhuizen van verschillende types onder meer nummer 159 met art-decomotieven, nummers 14-16 van 1935 inspringend met voortuin, en typerend ijzerwerk voor onder meer balkonleuning, hek, beglaasde ijzeren deur, nummers 61-63 naar ontwerp van Vandermeer van 1938 en nummer 121 naar ontwerp van J. Van Peteghem van 1935 als samenstel van rode baksteen met granito-bekleding, nummer 63 deur met patrijspoorten. Meer vooruitstrevende architectuur onder meer nummers 39-41 van 1947 naar ontwerp van J. Van Peteghem met benadrukte middenpartij met beglazing voor de trappen, nummer 54 met typerende consoles, nummers 74 en 177 met centrale erkers. Nummers 187-189, meer vooruitstrevende architectuur; nummers 139 en 184 strakkere opvatting. Uit de jaren 1940: nummer 65 eigen woning van architect F. Deschrijver in pseudo-Normandische stijl. Uit de jaren 1970 schaalvergrotende appartementsblokken in beboomde tuinen van vroegere villa's onder meer nummer 148 in tuin van voormalige villa Biebuyck ijzeren hekken en behouden achthoekig tuinpaviljoen van hout met strooien dak te midden van kunstmatig aangelegde rotsformatie.

• Stadsarchief Roeselare, 26/1920, 193/1920, 244/1920, 144/1921, 353/1922, 197/1929; 130/1931, 26/1935, 345/1935, 142/1938, 143/1938.
  • DELBECKE J., e.a., Art nouvau in Roeselare, Roeselare, 1998, p. 61-62, nr. 61.
  • DEWEERDT A., Het Roeselaars industriegebied nabij de Sint-Amandsbeek, de Kleine Bassin en de Ronde Kom, in Rollariensia, XVIII, 1989/90, p. 143-144.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol