Geografisch thema

Kattenberg

ID
11963
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11963

Beschrijving

Vertrekkend van de Kaardenstraat in licht afhellende lijn naar Dijle toe. Vanouds gekende straat, waar in de tweede helft van de 15de eeuw, op de hoek met de Olivetenstraat en grenzend aan de vest, het zogenaamde "Olivetengodshuis" opgericht werd door Ridder Godevaert van Vilain en zijn gemalin Elisabeth van Immerseele. Deze stichting belastte zich met de verzorging van behoeftige mannen; later overgenomen door het Bestuur der Godshuizen ter verzorging van blinden, gebrekkigen en ongeneeslijken; in 1849 bestuurd door de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid. Pand in 1958 gesloopt.

Ernaast bevond zich het refugium van de abdij van Sint-Huibrecht, tijdelijk toevluchtsoord van de zusters van Bethanië in de tweede helft van de 16de eeuw (pand recent gesloopt). Heden laat het straatbeeld een troosteloze indruk na door verdere sloping van een aantal panden aan de rechterstraatkant, en de recente autoboxen op de hoek met de Olivetenstraat.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoekhuis

  • Is deel van
    Mechelen binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kattenberg [online], https://id.erfgoed.net/themas/11963 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.