Geografisch thema

Vismarkt

ID
12004
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12004

Beschrijving

Rechthoekig plein gelegen aan de noordelijke Dijle-oever tussen Drabstraat en Nauwstraat, afgezet met bakstenen kaaimuren en ijzeren leuning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Voorheen zogenaamd "Nauwstraat" en aan twee zijden bebouwd. Huizenrij aan de Dijlekaai in 1531 gesloopt toen de Vismarkt van de IJzerenleen hier werd overgebracht. In 1613 bouw van overdekte galerijen, geschraagd door houten kolommen op vierkante arduinen sokkels. In 1687 plaatsen van arduinen pomp, vervangen door een gietijzeren pomp in 1865, heden verdwenen. Bakstenen kaaimuren met zandstenen speklaag; gietijzeren balusterleuning, volgens oude foto's van na 1914. De overdekte markt werd in 1953 afgebroken voor aanleg van een parking.

Plein met tot op heden behouden vishandelsfunctie naast horecabedrijven, waarvoor een aantal puien aangepast of verbouwd werden. Pleinwanden nog enigszins getypeerd door basisbebouwing met enkele oudere kernen, onder meer fraaie topgevels uit de 17de en 18de eeuw, afgewisseld met vernieuwingen uit de 19de en de 20ste eeuw, waaronder nummer 4 als voorbeeld van zogenaamde "invularchitectuur". Straatbeeld naar het oosten toe bepaald door het imposant hoekhuis "De Steur"; naar het zuiden toe zicht op de Dijle-overkant, afgezet met de fabrieksgebouwen van de brouwerij Lamot.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis met faiencetegelbekleding

  • Omvat
    Hoekhuis

  • Omvat
    Hoekhuis

  • Omvat
    Hoekhuis

  • Omvat
    Hoekhuis

  • Omvat
    Stadswoning De Drij Snoecken

  • Omvat
    Stadswoning Gulden Rabat

  • Omvat
    Stadswoning met afgeknotte tuitgevel

  • Is deel van
    Mechelen binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vismarkt [online], https://id.erfgoed.net/themas/12004 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.