Zelestraat

Beschrijving

Straat leidend van de Goswin de Stassartstraat in gebogen tracé naar de Sint-Katelijnestraat en deel uitmakend van de zogenaamde Heembeemdwijk (zie Klein Begijnhof).

Kleinschalige en vrij homogene bebouwing die duidelijk het arbeiderskarakter van deze wijk illustreert, namelijk overwegend 19de-eeuwse enkelhuizen van twee tot drie bouwlagen en dito traveeën onder zadeldak, al dan niet met vernieuwde gevelbekleding of aangepaste muuropeningen, zie nummer 4, nummers 6-8 met bijgebouwd zoldervenster onder pseudo-fronton, nummers 9-13, 16-22, 39-47, 48-66, 70-78, 73-75, 91-93 en nummer 108 met uitstalraam uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Enkele kernen klimmen op tot de 17de of 18de eeuw, onder meer nummers 5, 7: gecementeerde puntgevel en vervallen breedhuisje van één bouwlaag hoog, nummers 74-78 met haaks diephuis onder zadeldak met wolfseind, nummers 85-87. Straatbeeld enigszins verminkt door de open bressen en de talrijke vervallen en verwaarloosde panden (onder andere nummer 5, 7, 37, 39 en 95-97); saneringswerken zijn aan de gang zie aanleg van speelpleintje op de hoek met het Bornstraatje.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde