Riksingen

Beschrijving

Bewoond sinds de Romeinse tijd: grondvesten van Romeinse gebouwen, graven en twee tumuli, sporen van centuriatio; de Romeinse weg Tongeren-Bilzen naar het noorden liep door de gemeente . Eerste vermelding in 1205: Rixinges. Deel van de stadsvrijheid Tongeren, was het onderworpen aan de Tongerse stadsmagistraat en de Tongerse schepenbank, die Luiks recht sprak.

De kerk was een kwartkapel van de Onze-Lieve-Vrouweparochie van Tongeren; het eerste gebouw dateert van 1036. Het Tongerse kapittel bezat het patroonaatsrecht en de tienden. In 1839 een afzonderlijke parochie.

Sinds 1972 gefusioneerd met Tongeren. In 1796 werd het dorp Vrijhern bij Riksingen ingedeeld; in 1977 werd het bij Hoeselt gevoegd.

Industrie: landbouw. Woonforenzengemeente. Oppervlakte: 326 hectare. Aantal inwoners (1970): 995.

• BAUWENS-LESENNE M., Bibliografisch repertorium van de oudheidkundige vondsten in Limburg, behoudens Tongeren-Koninksem (vanaf de vroegste tijden tot de Noormannen), Brussel, 1968, p.314-315.
  • SEVERIJNS P., Een greep uit de geschiedenis der kerkdorpen, in: 2000 jaar Tongeren. 15 vóór Chr. tot 1985, Hasselt, 1988, p.208.
  • THYS C., Le Chapitre de Notre-Dame à Tongres, Antwerpen, 1889, vol.III, p.398-411.
  • VAN DOORSLAER A., Repertorium van de begraafplaatsen uit de Romeinse tijd in Noord-Gallië, Brussel, 1964, vol.I, p.142-143.