Stevoort

Beschrijving

Gemeente in Vochtig Haspengouw, doorsneden door de Herk. Voor het eerst vermeld in 1136 als Steinvert (Germaans "Staina", steen en "furdu", doorwaadbare plaats). Oorspronkelijk twee Loonse heerlijkheden: ten zuiden van de Herk, Groot-Stevoort met Luikse rechtspraak, ten noorden, Klein-Stevoort met Loonse rechtspraak. De familie van Steynvoorde, eigenaars van dorp en kasteel kwam tijdens de 14de eeuw in het bezit van de andere helft, eigendom der familie van Pietersheim. Na de eerste helft van de 15de eeuw was het geslacht van Steynvoorde uitgestorven en opgevolgd door Ingelbrechts (tot 1523), de Rougrave (tot 1630), de Groot (tot 1701) en tenslotte de Libotton.

Kasteel en kerk lagen op de noordelijke oever van de Herk, het driehoekig dorpsplein ten zuiden. De bewoning was tot de 18de eeuw vrijwel alleen geconcentreerd rondom het dorpsplein; vanop de drie hoeken vertrokken drie wegen die zich even buiten de dorpskom naar de omliggende gemeenten splitsten. De rechtstreekse verbinding met Hasselt (Hasseltse Dreef) dateert gedeeltelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw en werd pas in de vijftiger jaren doorgetrokken doorheen het kasteelpark Sterrebos waarin twee recente woonwijken, zogenaamde Sterrebos en Flinkstraat, werden aangelegd. De rechtstreekse verbinding met Alken dateert uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Van de talrijke Loonse cijnshoven resteren nog het merkwaardige Kannaertshof ten noordoosten, de Elsthautermolen (Elsartmolen) ten noordwesten en het Schaubourghof ten zuiden. Tussen de toenemende lintbebouwing op de uitvalswegen van het dorp liggen nog tal van vakwerkhoeven van het Vochtig-Haspengouwse type met langgestrekte tot gesloten aanleg. Oppervlakte: 1.205 hectare. Inwonersaantal (1976): 3.003.

• RENDERS P., Geschiedenis der gemeente Stevoort, Hasselt, 1879.
  • Stevoort (Bulletin de la Société scientifique et littéraire du Limbourg, 1932, p. 11-14).