Heusden

Beschrijving

Gemeente, gelegen op het Kempisch Hoogplateau; vlak reliëf met zandgronden. Deel van de heerlijkheid Beringen, afhangende van de abt van Corbie in Picardie; Meylandt was een afzonderlijk Loons laathof op de grens met Zolder; Hauwijken (het huidige Eversel) was een deel der heerlijkheid Vogelsanck (zie Zolder). Op juridisch vlak ressorterend onder de buitenbank van Beringen. De kerk was eertijds een hulpkerk van Beringen; begevings- en tiendrecht bij de pastoor van Beringen. Onafhankelijke parochie sinds 1839, evenals Eversel.

Straatdorp aan de aftakking van de baan Beringen-Hasselt naar Helchteren; centraal gelegen kerk ten noorden van de weg, aan het recente dorpsplein; tijdens de 20ste eeuw snelle evolutie van landbouw- naar forenzengemeente na het aanboren van steenkool in 1908 op het gehucht Voort in het oosten van de gemeente: vandaar het ontstaan van sociale woonwijken op het gehucht Schoot ten noordoosten van de dorpskern en ten noorden van de koolmijn. Van recente datum zijn de woonwijken ten noorden en ten zuiden van het straatdorp. Het gehucht Eversel (het vroegere Ubersel) met het uitzicht van een straatdorp, ten westen van de baan BeringenHasselt, bewaarde beter haar landelijk karakter (ten zuiden bij de vallei van de Mangelbeek); recente inplantingen ten zuiden van de oude bewoningskern. De oorspronkelijke bebouwing van langgestrekte hoeven in vakwerk ging vrijwel volledig verloren, of werd volledig versteend.

Oppervlakte: 2.034 hectare. Aantal inwoners (1976): 14.005.

• Geschied- en Heemkundige kring van Heusden, Barthélemy Théodore Graaf de Theux de Meylandt, Heusden, 1975.