Noorderdokken

Beschrijving

Gelegen ten noorden van de Sint-Aldegondiskaai (Bonapartedok) en de Godefriduskaai (Willemdok), met ten westen de Tavernier- en ten oosten de Entrepotkaai. De dokken, oorspronkelijk Kleine en Grote Dok genoemd, werden aangelegd volgens een decreet van Napoleon van 1803. De graafwerken werden verricht in 1806-07. Vanaf 1811 en 1812 werden respectievelijk het Kleine en het Grote Dok in gebruik genomen, de namen Bonaparte- en Willemdok dateren uit 1903. Men begon pas de kade te bouwen in 1824, de aanpalende gronden werden vrij vlug ingenomen door magazijnen en woonhuizen. Later werden de oude dokken verkleind, onder meer in 1875-79 bij de verbreding van de Godefriduskaai en de Entrepotkaai. Tussen de Sint-Aldegondis en de Godefriduskaai ligt de Hanzestedenplaats, circa 1840 genoemd naar het Hansa- of Oosters Huis (1568, naar ontwerp van Cornelis Floris) dat tussen de beide dokken stond tot het in 1893 door een brand werd verwoest. De omringende kaaien heten sinds 1919 Veurne (ten noorden), Oostende (ten oosten) en Nieuwpoortkaai (ten westen); voordien respectievelijk Bremer- en Hamburg- en Lübeckkaai.

• Antwerpen die Scone, 1971, nummer 6.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine