Deurne-Dorp

Beschrijving

Rechte stegen en binnenplaatsen, in oorsprong teruggaand op een 15de-eeuwse dorpsuitbreiding aan weerszijden van de Turnhoutsebaan. Huidig stratenpatroon en bebouwing, grotendeels uit tweede helft 19de een eerste kwart 20ste eeuw met latere aanpassingen; sedert 1985 herwaarderingsgebied Deurne-Dorp; aanpassings- en verbeteringswerken met accent op kleinschaligheid en bewoonbaarheid; vroegere kasseien vervangen door klinkers.

Arbeidershuizen van één, anderhalve of twee bouwlagen en twee of drie traveeën onder pannen zadeldak, onder meer groepsbebouwing volgens repeterend en spiegelbeeldschema; mogelijk enkele tot arbeidershuizen verbouwde hoeven, bijvoorbeeld aan Joostplaats.

Bakstenen, bepleisterde en beschilderde of gecementeerde lijstgevels op arduinen plint met rechthoekige of segmentbogige muuropeningen; ten zuiden van de Turnhoutsebaan, verschillende houten huizen, overeenkomstig erfdienstbaarheden in verband met de Brialmontvesten (1861-65), van kracht tot 1903.

Koraalplaats beschermd als stadsgezicht.

Stalinsstraat, tot 1921 "Arendspad" genoemd, naar herberg "Den Arend" aan de Turnhoutsebaan, waar tijdens het Franse regime de raadskamer en het bureau van de "maire" waren ondergebracht.

Tussen Stalins- en Hertstraat, laatst genoemde afgeleid van de 16de-eeuwse herberg "Den Hert": voormalige brouwerij "De Ridder": opgericht in 1887-88 als stoombrouwerij door P.E. De Ridder-Reussens, in 1896 uitgebreid met een stoommouterij en in 1900 met een maalderij; rechthoekige binnenplaats omgeven door deels beschilderde bakstenen gebouwen met rechthoekige en segmentbogige poorten, laadluiken en vensters; inwendige constructie met gietijzeren balken en zuilen; in gebruik genomen door socioculturele diensten. Bijhorend magazijn, ingericht als Speelschooltje; voormalige stallingen gesloopt.

Westzijde Hertstraat ingenomen door voormalig gemeentehuis en school, 1878-80, naar ontwerp van E. Gife, zie Cogelsplein nummers 44-46.

Grapheusstraat, voor 1921 "Ankerstraat" of "Kerkenlei", Rosenstraat, "Schuttershofstraat", Jan Bielstraat, "Boogstraat" en Joostplaats, "Burgerplaats". Op hoek van Burgerplaats en Turnhoutsebaan 55, beeld van Onze Lieve Vrouw van Toevlucht, geplaatst na de cholera-epidemies van 1859, 1866 en 1867 die deze volksbuurt fel hadden geteisterd.

Auteurs: Plomteux, Greet