Monnikenhofstraat

Zeer lange straat, die de gemeente nagenoeg van west naar oost doorsnijdt.

In het centrum gekenmerkt door een heterogene lintbebouwing, uit tweede helft 19de en eerste helft 20ste eeuw. Overwegend kleinschalige, doch vaak aangepaste architectuur (nummers 21, 83, 85, 103 (rond 1882), 177, 179, 181, 174, 176; nummer 73 (rond 1933) met haakse stalling.

Enkele panden vertonen kenmerken der nieuwe zakelijkheid (nummers 54, 56, 60, 96).

Nummer 76: tot winkel aangepaste hoeve met behouden haakse schuur, in kern uit derde kwart 19de eeuw.

Nummer 3. Leegstaande en vervallen onderwijzerswoning met aansluitende doch sterk aangepaste klassenvleugel, uit eerste kwart 20ste eeuw.

Verder naar het oosten vinden we aan onpare zijde recente alleenstaande eengezinswoningen; aan pare zijde de sociale woonwijk "Viswater", ter plaatse van de gronden en gebouwen van het voormalige "Monnikenhof", een omgracht buitenverblijf van de Norbertijnen, opgericht in 17de eeuw, verkocht tijdens de Franse Revolutie (1797) en kort nadien afgebroken (zie straatnaam). Gronden in 1967 onteigend voor een B.P.A. dat het ontstaan gaf aan de wijk; de straatnamen houden duidelijk verband met het vroegere "Monnikenhof".

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Berendrecht 1882/9, 1884/8, 1888/3, 1935/8.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.