Elisabethlaan

Beschrijving

Gelegen in nieuw Berchem, wijk de Schom en de Molens. Op 30 december 1911 werd het onteigeningsplan van de zogenaamde oude "Leeuwerk", een wijk met houten huizen nabij de Brialmontvesten, goedgekeurd en tot de opening van nieuwe straten overgegaan; door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd de volledige aanleg van "Molenveld" en "Schom" echter pas in 1928 voltooid; één van de twee Berchemse molens stond hier.

Verbindingsweg tussen Berchem en Wilrijk; aanleg begonnen in 1913, voltooid in 1928. Rijvakken gescheiden door brede middenberm met dubbele rij kastanjebomen. Vrij homogene bebouwing van burgerhuizen, circa 1920-30, uitgevoerd in alle toen gangbare stijlen: eclectische met neoclassicistische, neorococo- en neo-Lodewijk XVI-inslag, art deco, nieuwe zakelijkheid en cottage; nummer 73 gesigneerd L. Van Rijmenant (neorococo), nummer 74, H. Franck en Zoon (cottage); de nummers 109-111 en 78-80, samenstel van twee cottagewoningen onder één dak, nummers 78-80 met bouwaanvraag van 12 januari 1922 naar ontwerp van W. Pijl; nummer 70, art deco hoekhuis/Koninklijkelaan. Voortuintjes met aangepast ijzeren hek. Zuidwestelijk straatgedeelte volledig ingenomen door begraafplaats.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#6585 (nummers 78-80).

Auteurs: Plomteux, Greet