Molenstraat

Beschrijving

Rest van de oude verbindingsweg tussen de *"Plaetsemolen" (zie Burg. Jos. Lievensstraat) en de Sint-Laurentiusstraat. De straat is als "molenwegh" in zijn geheel opgenomen op een figuratieve kaart (1761) van de landerijen van de kartuizers van Brugge. Even ten noorden van de molen is een zijstraat in westelijke richting aangegeven als "processiewegh". Op de Ferrariskaart (1770-1778) is te zien hoe de weg over de Plaatsebeek loopt. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) als Chemin n° 24, "Molenweg. Chemin du moulin dit Plaetsemolen au chemin dit Kroonestraat" aangeduid. Een zuidelijk restant van de weg is opgenomen in de Burgemeester J. Lievensstraat. Tussen de nummers 29 en 33 van de Sint-Laurentiusstraat daalt het noordelijke restant van de oude Molenweg als voetweg naar de vallei van de Plaatsebeek.

• RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen, nr. 173: Kaart met landerijen van de kartuizers van Brugge, gelegen te Zedelgem, 1761.
  • Heirwegpad, Zedelgem, 1980, p. 2.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien