Metsterenweg

Beschrijving

Straat genoemd naar het gelijknamige, landelijke gehucht van Sint-Truiden. De straat loopt vanop Gorsem-Dorp in oostelijke richting tot aan kasteel Spinveld, bij de toegang naar het kasteel maakt de weg een bocht van 90 graden in noordelijke richting tot aan Terbeek.

Voortgaande op de Ferrariskaart was er eind 18de eeuw in de onmiddellijke omgeving van de Metsterenrmolen al een kleine bewoningskern. Begin 19de eeuw was deze meer verschoven in de richting van de molen – mogelijk werd de weg rechtgetrokken. Aan de overzijde van de molen liggen er nog verschillende oude dorpswoningen en kleine hoeves uit eind 19de – begin 20ste eeuw.

Nummer 122 is een dorpswoning en het geboortehuis van missionaris Jozef Bessemans Salesiaan van Don Bosco (1889-1993) gedateerd "1904". Nummer 122, boerenwoning uit het begin van de 20ste eeuw met bijhorende schuur en dienstgebouw. Nummer 124, hoeve met een nieuw woonhuis uit het interbellum, gekenmerkt door het gebruik van cimorné in de gevel. Nummer 132 bestond oorspronkelijk uit twee kleine daglonerswoningen uit het tweede kwart van de 19de eeuw.

Tegenover de Rummenweg stond op de topografische kaart van Vandermaelen een "Pannenhuys" weergegeven (Metsterenweg nummer 100). In de bocht van de weg ligt de toegang tot het domein Nonnemielen en het kasteel Spinveld dat hiervan een afsplitsing is.

• Kadasterarchief Limburg, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Sint-Truiden, afdeling II (Sint-Truiden), 1867/5 (nummer 132), 1915/1 (nummer 122) en 1931/2 (nummer 124).
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Verwinnen, Katrien