Oude Brusselseweg

Beschrijving

Vrij lang, licht kronkelend straattracé, overblijfsel van de vroegere Heirweg naar Aalst of de Hallebaan, tevens onderdeel van de aloude handelsweg van Brugge over Gent naar Keulen. Vanouds aanvangend aan de verdwenen Keizerpoort, een Gentse stadspoort ter hoogte van de huidige Posthoornstraat (Ledeberg). Op het grondgebied Gentbrugge eindigt de Oude Brusselseweg heden aan de Land van Rodelaan. De Jules Destreelaan en de Jules Persijnstraat maakten voorheen ook deel uit van de Oude Brusselseweg.

Door de aanleg van de brede en vrijwel rechte Brusselsesteenweg (1704-1708) verloor de Oude Brusselseweg zijn belang als verkeersweg tussen Gent en Brabant. Met uitzondering van het aanvangsgedeelte, dat zoals de rest van de Bassijnwijk van Gentbrugge bebouwd werd in de laatste helft van de 19de eeuw met arbeiders- en kleine burgerhuizen, behield deze straat vrij lang haar landelijk karakter. Een deels afgevoerde molenberg op de hoek met de Frederik Burvenichstraat herinnert nog aan een van de weinige windmolens die de gemeente vroeger telde.

Auteurs: Verbeeck, Mieke