Brusselsesteenweg (Ledeberg)

Beschrijving

Ter vervanging van de oude Heerweg naar Brussel over Aalst (de deels bewaarde Oude Brusselseweg van Gentbrugge) min of meer parallel met eerstgenoemde weg aangelegde brede rechte steenweg van 1704- 1708. Aanvankelijk vertrekkend van de Posthoornstraat. Na de ontmanteling van de stadsvesten (1860), in het verlengde lopend van de Brusselsepoortstraat; daarbij ontstond het pleintje tegenover de Posthoornstraat. De vroegere grote Dries van Ledeberg werd door het trekken van de steenweg in twee ongelijke stukken gesneden en verdween op die manier. Nog enkele behouden kleinschalige panden van een en twee bouwlagen uit eerste helft 19de eeuw maar met meestal latere aanpassingen (zie nummer 22). In de loop van tweede helft van de 19de eeuw vestigden zich verscheidene bloemisterijen aan de steenweg waarvan sommige, meestal grote, woonhuizen bewaard bleven. Daarnaast vooral neoclassicistisch getinte burgerhuizen van drie bouwlagen daterend van circa 1900 (nummer 69-73, 85-87, 89, 93, 95-97, 99, 113). Uiteraard werden aan deze nog steeds drukke verkeersader heel wat panden vernieuwd of vervangen door recente flatgebouwen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke