Luikstraat

Beschrijving

Van Zand naar Voermanstraat. Naam waarschijnlijk ontleend aan de naam van een erf "Landt van Luyck", in 1606 ook "Landt van Lucas". Begin 20ste eeuw nog steeds als officiële naam "Land van Luikstraat".

Van Zand tot aan Bosmanstraat een vrij breed tracé met op de zuidzijde, naast de Sint-Antoniuskerk, een brede bres, thans aangelegd als autostandplaats. Verder bepleisterde lijstgevels van twee bouwlagen onder doorlopende kroonlijstlijn, met als accenten het St.-Laurentiuskapelletje. Noordzijde met vrij rommelig voorkomen voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Vanaf de Bosmanstraat tot Voermanstraat smaller tracé met aan beide zijden verschillende bepalende brede panden. Karakteristiek is vooral de achteruit gebouwde villa met driehoekig voorplein op de zuidzijde (nummer 56). Enkele storende panden op het einde van de straat.

Auteurs: Demey, Anthony