Stationsplein

Beschrijving

Aangelegd in 1846 na de oprichting van de spoorweg "het Land van Waes". Het plein met bomen ligt ten zuiden van de spoorweg. Het oorspronkelijke neoclassicistische station werd in 1940 gesloopt en vervangen door het huidige. Enkel de zuidzijde van het plein is bebouwd. Hier treft het herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw met grote bepleisterde en beschilderde lijstgevel van de voormalige burgemeester Thuysbaert. Verder een reeks eclectische huizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony