Wulveringemstraat

Beschrijving

Vanaf Kwadestraat in oostelijke richting lopend en via rechte hoek om de kerk afbuigend in zuidelijke richting naar de Gouden-Hoofdstraat. Vrij smalle, gekasseide dorpsstraat met geplaveide stoepen. Bochtig tracé. In- en uitspringende rooilijn.

Zuidzijde. Kerk met omringend kerkhof afgezoomd met linden en nog deels omwalde 18de-eeuwse pastorie ten zuiden (nummer 3). Kleine overharde parking ten noorden en ten oosten van het kerkhof. Nummer 5, 7, 9 vormen een klein pleintje met neoclassicistische gietijzeren 19de-eeuwse waterpomp en toegang met bakstenen hekpijlers tot het kerkpad. Tussen haaks op straat gelegen nummer 21 en nummer 27: doodlopend steegje met 19de-eeuwse arbeidershuisjes van één bouwlaag onder pannen zadeldak, op oostzijde (nummer 23, 25); nummer 23 met waterpomp tegen de de straatgevel.

Noordzijde. Ten noorden van de kerk, omwald kasteel Beauvoorde midden omwalde beboste tuin (nummer 10) met twee bakstenen toegangsbruggetjes aan straatzijde en voormalige kleine tuinierswoning (nummer 12); schoolgebouwtje van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, met lagere aanhorigheden (nummer 14). Rechts van nummer 40, pad zogenaamd "Calleyeweg" eertijds doorlopend naar gehucht Zwaantje, met alleenstaande rij van twee arbeidershuisjes uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?) (nummer 38) en 19de eeuw (nummer 36), en alleenstaande arbeiderswoning (nummer 34), alle naar het zuiden georiënteerd. Op hoek bij Gouden-Hoofdstraat: bakstenen dwarsschuur met oude kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?), haaks aanleunend bij sterk aangepast boerenhuis van gesloten dorpshoeve (Gouden-Hoofdstraat nummer 42).

Voorts, kleinschalige bebouwing voornamelijk uit 19de en 20ste eeuw. Doorsnee bakstenen lijstgevels van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Nummer 11, 19, 20, 22, 27, 30 met gevelcementering. Bewaarde opkamers bij nummer 7, 9, 16, 27. Veelal behouden 19de-eeuwse kozijnconstructies voor de muuropeningen. Paneeldeur, deels beglaasd met gestileerd gietijzeren hekje onder meer bij nummer 7, 11, 23. Dakkapellen bij nummer 20 en nummer 33; versierde windborden. Recente gevelaanpassingen of - vernieuwingen bij nummer 18, 26, 28, 48. Nummer 13, 15, 17: nieuwe bouw uit de jaren 1950.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Cachot

De kelder van het huis Wulveringemstraat 14, naast de voormalige gemeenteschool werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt om ‘weerspannigen’ in op te sluiten.

Ter hoogte van Wulveringemstraat 22 hangt een gedenkplaat voor de eenheid draadloze telegrafie (Eerste Wereldoorlog). Een gelijkaardige gedenkplaat hangt onder meer ook in Merkem (Houthulst) en in Nieuwpoort.