Markt

Beschrijving

Driehoekig plein, waar de belangrijkste invalswegen in uitmonden. Pleinwanden gemarkeerd door enkele burgerhuizen (19de-eeuws uitzicht, doch meestal oudere kern) en de parochiekerk van Sint-Pieters-Banden ten noorden. Het pleinkarakter gaat grotendeels verloren door de verschillende drukke verkeerswegen die er samenkomen.

Het uitzicht der Markt onderging een eerste grondige wijziging in 1938, door de aanleg van de Diestersesteenweg, waarbij het "Drossaardhuis" werd gesloopt; toen verdwenen ook het Drossaardstraatje en de Brouwstraat (waarin het Paenhuys lag), die uitkwamen op de Doelstraat; op de hoek van de markt (richting Hasseltse poort) werd de afspanning "De Gouden Sleutels" afgebroken.