Markt

Beschrijving

Driehoekig dorpsplein afgezoomd met linden, ten zuiden bijhorend rechthoekig pleintje als verbinding met de excentrisch gelegen Sint-Trudokerk met omliggend en ommuurd kerkhof. Het zuidelijk deel van de Markt wordt door de baan Geel-Meerhout-Olmen ietwat gescheiden van het noordelijk deel. Ten noorden van de kerk Heilig Hartbeeld als oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog opgericht in 1922 naar ontwerp van J. Van den Plas en tegen de rijbaan Vredesmonument, na de Tweede Wereldoorlog opgericht in 1954 en ontworpen door architect K. Hus en beeldhouwer R. Cornelissen, bij dit monument werd in 1969 ten tijde van de verbredingswerken aan het kanaal, de grafsteen overgebracht van een Britse soldaat, gesneuveld aan het Albertkanaal (Oevel). Voorts ten noorden van de rijbaan vrij centraal gelegen kiosk opgericht ter vervanging van een oudere kiosk die hersteld werd ten tijde van het slopen van de zogenaamde "dikke pomp" (1896). Voordien bevonden zich op de Markt voor brandbestrijding en als drenkplaats voor het vee, twee poelen: de Pensenpoel en een kleinere poel, respectievelijk gedicht in 1835 en 1824. De Pensenpoel ging waarschijnlijk terug tot kort na de brand van 1679 toen meer dan dertig huizen en de kerk door brand vernietigd werden. Naast de kiosk bevindt zich nu een vroegere waterput die vrijgemaakt werd bij de heraanleg van de Markt in 1993. Ter hoogte van het gemeentehuis (nr. 1) beeld van de lokale kunstenaar Antoon, zogenaamde "de Marktvrouw" geplaatst bij de inhuldiging (1994) van de heringerichte Markt, het inox beeld refereert aan de vrouwen op de wekelijkse markt, terwijl de granieten pijlers verwijzen naar de vier Meerhoutse parochies.

Omringende heterogene lintbebouwing met overwegend burgerhuizen waarvan diverse met oudere kern (zie nokrichting en bewaarde ankers), voornamelijk in het zuidelijk gedeelte. Aan de zuidwest-kant wordt de bebouwing onderbroken door het zogenaamde Fortuinstraatje, in de volksmond "het straatje van Getje", dat achter de tuinen met een bocht naar de Beerstraat loopt, meenummert met de panden op de Markt en waarin zich enkele aangepaste huizen met oudere kern bevinden (nr. 30 met steile dakhelling en bewaard aandak; nr. 34 met latere bovenverdieping doch bewaarde krulspie-ankers). Ook de eerste panden gelegen op de hoeken van de invalswegen nummeren door met de huizen op de Markt, hiertoe behoren het Koning David/Drossaardshuis (nr. 1), de Kroon (nr. 19) en nr. 38 aansluitend bij de bebouwing van de Beerstraat. In het begin van de Veldstraat, ter hoogte van Markt nr. 21, werd in de brede stoep een steenstructuur ingewerkt refererend aan de omvang van een vroeger gemeentehuis, in 1767 aangekocht en door brand vernield in 1911.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita