Befferstraat

Beschrijving

Gebogen verbindingsstraat tussen de Grote Markt en de Veemarkt. Voor de oorsprong en betekenis van de straatnaam werden verschillende hypothesen vooropgesteld, namelijk "straat achter het Belfort" of benaming afgeleid van "Befferen": een landgoed van de familie van Beffere in de 13de eeuw, of van Philip Snoy, heer van Befferen in de eerste helft van de 17de eeuw; naam mogelijk ook wijzend op het Befferhof boven Pasbrug, als voormalige zetel van het gerechtshof van het Land van Mechelen.

Straat reeds vanaf de 13de eeuw over de Melaan verbonden met de Veemarkt door middel van de Befferbrug (heden ingenomen door de nummers 36-38). Deze houten brug werd in 1337 door een stenen vervangen, in 1839 heropgebouwd met een hardstenen balustrade, verbreed in 1877 en omstreeks 1922 verplaatst naar de Kruidtuin. Het gedeelte van de Melaan tussen Trektang- en Befferbrug werd in 1893 gedempt.

Van oudsher bebouwd met woningen met bekende huisnamen, die volgens archiefstukken, inscripties en afbeeldingen wijzen op vroegere functies van neringen, herbergen, taveernen en brouwerijen afwisselend met voorname woningen. Tussen nummer 15 en nummer 17 lag eertijds het Wollebrandstraatje: sinds 1854 samen met het Pelikaanstraatje gedeeltelijk ingelijfd bij het Groot Seminarie (Frederik de Merodestraat) en thans afgesloten aan de zijde van de Befferstraat.

Heden interessant en boeiend straatbeeld met op de voorgrond het belangrijk volumespel van de neogotische stadhuisvleugel en naar de Veemarkt toe, uitzicht op de Sint-Pieter-en-Pauluskerk. Nog vrij authentieke bebouwing met gevarieerd ensemble van gevels typerend voor de verschillende bouwperioden en waarvan de oudste topgevels teruggaan tot de 16de eeuw. Daarnaast doorsneelijstgevels uit de 19de eeuw (nummer 8, 24, 34 en 39) of aangepaste oude kernen (nummer 13).

De continuïteit in de handelsfunctie blijkt duidelijk uit de begane grond die doorgaans in de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw (nummer 8, 30 en 32) of recent verbouwd werden tot winkelpuien.

• STADSARCHIEF MECHELEN, B 6552: Vervloet F., Zicht op huizenrij in de Befferstraat, zijde tegenover Stadhuis, gekleurde pentekening op papier (begin 20ste eeuw).

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde