Begijnenstraat

Beschrijving

Genaamd naar de begijnen die in het begin van de 13de eeuw hier verspreid woonden voor de oprichting van het Begijnhof. Vrij smalle straat met bochtig tracé leidend van Steenweg en Onder den Toren naar de Vismarkt, met zicht op de zuidgevel en dakruiter van de Sint-Romboutskerk.

Heterogene bebouwing gekenmerkt door enkele bewaarde oudere kernen uit de 17de of de 18de eeuw (onder meer nummers 18, 24 en 26) naast eenvoudige 19de-eeuwse rijhuizen met verschillende gevelbreedten en -hoogten, namelijk nummer 5, vier bouwlagen hoog en een breed gevelscherm van zeven traveeën; nummer 7 met getoogde vensters in geriemde omlijsting, op doorgetrokken lekdrempels en nummer 6, met een gecementeerde lijstgevel onder driehoekig fronton.

Rechterstraatwand halverwege onderbroken voor steegbeluik en achteruitspringend tegenover de rooilijn, het klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde