Bleekstraat

Beschrijving

Benaming ontleend aan de aanvankelijk hier gevestigde blekerijen van de lakenwevers. Straat met gebogen verloop, oorspronkelijk tussen Voochtstraat en Berthoudersplein, in 1880 verlengd tot de Zandpoortvest.

Van oudsher afgezoomd met belangrijke hotels, later bewoond door kloostergemeenschappen of ingericht als scholen, met name het "Hof van Hoogstraten" en het "Hof van Coloma". Op de zuidzijde stond eertijds het "Hof van Bergen", in 1608 eigendom van de kartuizers die reeds de aangrenzende Hoven "van Sampson" en "van Immerseele" bezaten. Panden later gedeeltelijk verbouwd tot klooster en school, of gesloopt en ingenomen door buitenschalige appartementsgebouwen die heden de homogeniteit van het straatbeeld verstoren (zie ook Augustijnenstraat).

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde