Blokstraat

Beschrijving

Vermeld in de 14de eeuw als "Schermoelsblocstrate", vermoedelijk genoemd naar de hier gelegen eigendommen van de voorname familie Schermoels. Straat vertrekkend aan de Veemarkt en haaks eindigend op de Lange Heergracht, waar eertijds de "Schermoels blocbrugge" en "-poirte" lagen. Vanaf de 16de eeuw benaming "Blokstraat".

Rechterstraatwand heden volledig afgezoomd door de zijgevel van de Sint-Pieter-en-Pauluskerk en de afsluitingsmuur van het Stedelijk Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis. Linkerstraatwand in de noordhelft bebouwd met overwegend 19de-eeuwse bakstenen lijstgevels (onder meer nummer 10-13), van twee tot drie bouwlagen onder zadeldak. Oudere kernen soms zichtbaar aan constructieve onderdelen, namelijk aangepaste muuropeningen (zie nummers 3 en 7) of het algemeen volume (nummer 14).

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde