Hendrik Serruyslaan

Beschrijving

Noord-zuid verlopende straat van Marie-Joséplein tot Vindictivelaan. Voorheen bestaande uit twee delen nl. tussen Schouwburgplein (heden Marie-Joséplein) tot Jozef II-straat: Westmolenstraat zogenaamd naar molen op westelijke stadsvesting; van Jozef II-straat tot Keizerskaai (heden Vindictivelaan); Werfstraat zogenaamd naar de scheepswerven, in tweede helft van de 18de eeuw - eerste helft van de 19de eeuw gelegen aan het thans gedempte derde dok. Vanaf januari 1901 zogenaamd naar Hendrik Serruys (1796-1883), burgemeester van Oostende van 1836 tot 1860. Recht tracé, bij zuidelijke stadsuitbreiding van 1781-1782 met knik doorgetrokken tot aan de Keizerskaai. Na slechten van de vesting (1865-1875) via Leopoldpark aansluitend bij westelijke stadsuitbreiding naar ontwerp van L. Crépin. In 1905 heraanleg van gedeelte tussen Vindictivelaan en Jozef II-straat (onder meer met deels slopen van huizenblok bij Vindictivelaan) in kader van vlottere verkeersdoorstroming tussen Zeestation over Vindictivelaan naar Marie-Joséplein met onder meer aanleg van kusttramverbinding van Oostende naar Middelkerke. Bij het doortrekken in 1955-1958 van de Leopold II-laan naar het Vuurkruisenplein als verlengstuk van de autosnelweg Oostende-Brussel wordt de Hendrik Serruyslaan afgesneden van het Leopoldpark waarbij een resterende strook van laatstgenoemde wordt ingericht als zogenaamd Zeeparking. Basisbebouwing uit het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw; eclectische en neoclassicistische burgerhuizen; in de tweede helft van de 20ste eeuw deels vervangen door residenties en appartementsgebouwen van zeven tot negen bouwlagen.

• VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 2, Brugge, 1985, nummers 36 A, 37 A, 175.
  • VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 5, Blankenberge, 1991, nummer 27.