Koningspark

Beschrijving

Openbaar park gelegen tussen de Koninginnelaan, de Koningin Astridlaan, de Venetiaanse Gaanderijen en de terreinen van de voormalige Koninklijke Villa. Vóór 1974 is dit de privé-tuin van de Koninklijke Chalets van Leopold II en later de Koninklijke Villa. Op initiatief van Leopold II aangelegd in 1903 naar ontwerp van E. Lainé op een duin ten zuiden van de Chalets, in aansluiting met de net gebouwde Venetiaanse Gaanderijen. De Chaletstraat wordt hiervoor ingekort. De hoofdtoegang tot de tuin ligt dan op het kruispunt van de Koningsstraat met de Chaletstraat (Koningsstraat nummer 79, huidige toegang tot de restaurants in de vroegere Koninklijke Villa), wat toen een rondpunt vormde; halfrond uitgewerkt ijzeren hekken onder meer met gietijzeren, gecanneleerde zuilen met kroontje bovenop; rechthoekige hekpijlers van Euvillesteen voorzien van de emblemen van Leopold II. Kleine regelmatige parterres geven de aslijn van de oude Chaletstraat aan. Kronkelende wegen, bomen en dicht struikgewas aan de randen van de tuin en plantsoenen met beelden op sokkels. Beelden gegoten in de "Fonderie du Val d'Osne" (Osne le Val, Joinville, Frankrijk), kopieën van vier beeldengroepen met putti die in de tuinen van het Kasteel van Versailles staan, oorspronkelijke ontwerpen van Corneille Van Cleve (Parijs). Het huidige park, met hoofdingang langs de Koninginnelaan, voorzien van tennis- en petanquebaan, is heraangelegd als "Japanse tuin". Twee van de beeldengroepen bevinden zich nu in de tuin rond het Stedelijk Zwembad (Koninginnelaan nummer 1). Aan Koninginnelaan, bakstenen muur van de oorspronkelijke privé-tuin; baksteen met gebruik van donkere voor de plint. Ritmerende pilasters en panelen, onderbroken door ijzeren toegangshek van de zij-ingang bekroond met het stadswapen in neorococo-omlijsting onder kroon.

• HOSTYN N., De putti in de plantsoenen van het stedelijk zwembad en in het Koningspark (Koningin Astridlaan), in De Plate, 1985, p. 33-34.
  • LOMBAERDE P., Leopold II. Koning-bouwheer, Gent, 1995, p. 59-61.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda