Kammenstraat

Beschrijving

In het verlengde der Oude Koornmarkt; strekt zich over de middeleeuwse vesten uit tot aan de Kleine Markt. Waar Lombarden- en Steenhouwersvesten elkaar ontmoeten, stond tot 1518 de Cammerpoort; tot begin 14de eeuw was dit de uiterste grens der straat. De huidige naam is een verbastering van Cammerstrate; "camme" is het oude Vlaamse woord voor brouwerij en "cammer" betekent brouwer. In de Franse tijd ten onrechte vertaald in Rue des Peignes. De straat wordt reeds vermeld in de de 12de eeuw en is van die tijd af het centrum der brouwerijen. Circa 1554 worden ze overgebracht naar de "Nieuwstad", een kwartier door Gilbert Van Schoonbeke aangelegd in de omgeving van de huidige Brouwersvliet. De brouwerijen van de Kammenstraat worden herschapen in afspanningen en de drukkers komen de buurt bewonen. Nu, druk verkeerspunt met nieuwbouw ten westen en ten oosten enkele merkwaardige gevels uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek