Vaartstraat

Beschrijving

Lange rechte dorpsweg vanaf de Lovaart tot de Burgweg. Op het primitief percelenplan (circa 1835) aangeduid als "Chemin de Pollynchove (à) Loo".

De Vaartstraat is een belangrijke dorpsstraat. Ten zuiden paalden drie belangrijke sites aan de Vaartstraat, van west naar oost: de omwalde pastoriesite (zie Pollinkhovestraat nummer 1), de site met kerk en kerkhof (zie Pollinkhovestraat zonder nummer) en de site van het zogenaamd "Pollinkhof" (zie Vaartstraat nummer 2) zie Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Ten noorden van de Vaartstraat, aaneengesloten bebouwing, doch de oudste 18de-eeuwse huizen achteringelegen met voortuintjes (reeds aanduiding van bebouwing op Ferrariskaart), nummers 15 en 27 panden respectievelijk van 1781 en 1770 zie infra. De zuidzijde van de straat (ten westen van de pastoriesite) is nog onbebouwd op het primitief percelenplan (circa 1835).

Nu quasi aaneengesloten bebouwing van burgerhuizen en arbeidershuizen ten noorden en ten zuiden van de straat, onder meer nummers 16 en 21: bakstenen lijstgevels uit de jaren 1920 met art-deco-inslag.

Het tracé ter hoogte van de Lovaart werd gewijzigd bij de verbreding, rechttrekking en bedijking van de Lovaart in 1869-1870. Hierbij worden ter hoogte van de Kellenaarsbrug twee bochten afgesneden. De trekweg komt hierbij aan de oostzijde van de rechtgetrokken vaart te liggen (Lolege), het gedeelte van de Vaartstraat langs de Lovaart wordt gesupprimeerd. De Sint-Machuitsbeek komt ten zuiden van de Vaartstraat links van de Lovaart te liggen. Hiervoor moet een hevel of siphon aangelegd worden ter hoogte van de Kellenaarsbrug (zie infra Vaartstraat zonder nummer). De huidige Kellenaarsbrug is een vrij recente ophaalbrug op basis van een betonconstructie, waarbij een sterk verbouwd brugwachtershuis en voormalig café "De Siphon" (Vaartstraat nummer 1). Langs de Vaartstraat liep de tramlijn Veurne-Poperinge.

• DEBAEKE S., Terugblik Lo, Pollinkhove, Reninge, Noordschote, Beelden die spreken, Veurne, 1992, p. 63, 72, 73.
  • TERMOTE J. & HIMPE K., Cultuurhistorische inventarisatie watergebonden bouwkundig erfgoed, Advies inzake conservering, restauratie en eventuele reconstructie in het kader van het landinrichtingsproject ‘DE WESTHOEK’, 2001, p. 60 en p. 113-114.

Auteurs: Vanneste, Pol