Sint-Paulusplaats

Beschrijving

Op de kruising van Sint-Pietersvliet en Sint-Paulusstraat; ten noorden begrensd door "den Dries", ten zuiden door de "Kraaiwijk". De naam dateert van 1855, namelijk wanneer de Sint-Paulusstraat (zie Sint-Pauluskerk) geopend werd. Het plein zelf bestond reeds vroeger: het noordelijk gedeelte heette "Crauwelenplein", het zuidelijke "Huidenmarkt"; de "Kalkbrug" was de verbinding tussen beide. In 1855 werd de Sint-Pietersvliet gedeeltelijk gedempt en de brug gesloopt. Het plein werd nu regelmatiger en groter.

Straatbeeld: overwicht van bepleisterde en witgeschilderde 19de-eeuwse lijstgevels in diverse stijlen, enkele met oude kern (zie ankers, nokrichting). Versnipperd plein door de vele zijstraten die erop uitgeven, het doorgaand verkeer van en naar de kaai, de bressen tussen de nummers 1 en 3 (nabij Crauwelenhof) en 11 en 14 (met schotten tot puihoogte). De ruimte in het midden is ingenomen door parkings.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek