Persoon

Dasseville, Karel

ID
10035
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10035

Beschrijving

Architect Karel Dasseville (1924-2015) volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie in Antwerpen, waar hij onder meer les kreeg van Léon Stynen. Na zijn afstuderen liep hij een jaar stage bij de Antwerpse architect Jan De Braey. Zijn eerste belangrijke opdracht was de restauratie en reconstructie van vijf gildehuizen in de Suikerrui te Antwerpen. In zijn verdere loopbaan zal hij voornamelijk enkele prestigieuze villa’s in Antwerpen en Wilrijk ontwerpen, alsook verschillende appartementsgebouwen. Een voorbeeld hiervan is de villa in de Kastanjelaan, die behoort tot de Nieuwe-Parkwijk “Den Brandt” in Wilrijk. Dasseville zal ook aangesteld worden tot het ontwerpen van kantoorgebouwen in het Antwerpse diamantmilieu. Daarnaast realiseerde hij de skipistes in Wilrijk en het metrostation Frederick van Eden in Antwerpen. In 1956 bouwt hij zijn eigen woning en installeert er op het gelijkvloers zijn architectenbureau, dat hij snel zal uitbreiden door de toename van personeel. Een jaar later neemt hij deel aan de wedstrijd van de Prijs van de Ven, waarin zijn architectenwoning het schopt tot de vierde plaats. Zijn stijl wordt het best omschreven als gematigd modernisme met traditionalistische elementen en met aandacht voor het interieur.

  • VERLINDE A. 2002: Opdracht Geschiedenis van de Bouwkunst III: Prijs van de Ven 1957: de woning Karel Dasseville te Wilrijk, onuitgegeven studie, Universiteit Gent, Kunstwetenschappen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Depot Whitbread & C° Ltd.

Maatsstraat 53 (Antwerpen)
Depot van de brouwerij Whitbread & C° Ltd., naar een ontwerp uit 1914 door de architecten Charley Gilson en Paul Bonduelle, in samenwerking met bedrijfsingenieur Charles Freeman.


Thema's

Ontwerper van

Kastanjelaan

Sorbenlaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dasseville [online], https://id.erfgoed.net/personen/10035 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.