Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

De Beule, Aloïs

Details

Beschrijving

Aloïs De Beule (1861, Zele – 1935, Gent) richtte na zijn eerste kunstenaarservaringen in de ateliers van Mathias Zens en Petrus Pauwels en na een opleiding aan de Academie van Gent (bij Louis Van Biesbroeck) een atelier in voor religieuze kunst.

Hij stelde een groep beeldhouwers te werk en werkte samen met architecten zoals gebruikelijk in ateliers met neogotische traditie. Belangrijke medewerkers waren de beeldhouwers Oscar Sinea, Geo Verbanck, Louis Du Bar, Leo Sarteel, Modest Van Hecke, Achille Moortgat en Jules Vits. De voornaamste architecten waarmee hij samenwerkte, waren J.B. Bethune, Valentin Vaerwijck, Jules Coomans en Jean de Smet. Dit leidde tot een grote productie neogotisch beeldhouwwerk.

Met architect Coomans bouwde hij voor de Eerste Wereldoorlog het Zuidportaal van de Sint-Maartenskerk in Ieper. Hij ontwierp o.m. het Ros Beiaardmonument te Gent in 1913. Na de Eerste Wereldoorlog realiseerde hij tal van beeldhouwwerken in de binnenstad van Ieper, die onder leiding van bouwmeester Jules Coomans werd heropgebouwd. Daarnaast ontwierp De Beule meer dan 20 oorlogsgedenktekens, o.m. voor Doornik, Binche, Sint-Amandsberg, Ieper en Ruiselede.

Bron: Beschermingsdossier DW002450, Hannelore Decoodt.

Ontwerper van

Oorlogsmonument ontworpen door Aloïs De Beule

Koningin Astridplein zonder nummer (Zele)

De bescherming als monument omvat het oorlogsmonument voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Oorlogsmonument

Antwerpsesteenweg zonder nummer (Gent)

Het oorlogsmonument is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Eligius

Van Helmontstraat 23 (Antwerpen)

Neogotische, driebeukige kruisbasiliek met toren op de hoek van Van Helmontstraat, Familiestraat en Onderwijsstraat, opgetrokken in 1903-1905, naar een ontwerp door de architect Jules Coomans.

Boerenkrijgmonument

Graaf de Broquevillestraat zonder nummer (Mol)

Bronzen beeldengroep op arduinen voetstuk, van de hand van de Gentse beeldhouwer Aloïs De Beule, opgericht in 1898.

Postgebouw

Graslei 15, Korenmarkt 16, Korenmarkt 16A, Pakhuisstraat 1, Pakhuisstraat 2 (Gent)

Het postgebouw is beschermd als monument.

Ensemble met architectenwoning Jules Coomans

Colaertplein 1, Colaertplein 11, Colaertplein 3, Colaertplein 5, Colaertplein 7, Colaertplein 9, Fochlaan 2 (Ieper)

Het ensemble burgerhuizen te Ieper, waaronder de architectenwoning van Jules Coomans, is beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvat de burgerhuizen op de kop van het huizenblok afgelijnd door de Grachtstraat, Maloulaan, R. Colaertplein en M. Fochlaan. De achtertuinen van de burgerhuizen zijn niet in de bescherming als stadsgezicht opgenomen, met uitzondering van de kleine binnenplaats achter R. Colaertplein nummer 1.

Monument Ieperse gesneuvelden

Coomansstraat zonder nummer (Ieper)

Het monument voor de Ieperse gesneuvelden is beschermd als monument. De bescherming omvat de gedenkmuur en het voorliggend bloemenperk met afsluiting op arduinen sokkel.

Oorlogsmonument met grafkelder

Markt zonder nummer (Ruiselede)

De bescherming als monument omvat het oorlogsmonument met inbegrip van de grafkelder.

Huis Biebuyck

Diksmuidestraat 48 (Ieper)

Het huis Biebuyck te Ieper, is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Maarten en bijhorend klooster

Janseniusstraat 59 (Ieper)

Volgens overleveringen, eerste Onze-Lieve-Vrouwe- of Sint-Andrieskapel op deze plaats, vanaf 1012 toegewijd aan Sint-Maarten, de patroonheilige van oude fiscus-bedehuizen; vervangende kerk vanaf 1088 door toedoen van Robrecht II met eraan gekoppelde huisvesting voor bedienende priesters.

Bellegodshuis

Boomgaardstraat 19B, Burchtstraat 1A, Rijselstraat 38 (Ieper)

Het voormalige Bellegodshuis, thans administratieve zetel van het O.C.M.W. en museum. Stichting ten behoeve van de armenzorg; ontstaan tijdens de crisisperiode van 1270-1274 in de Ieperse lakennijverheid ten gevolge van het verbod tot uitvoer van Engelse wol naar Vlaanderen.

Sint-Victorsinstituut

Pastoor Bolsstraat 15, Witteweg 20, Witteweg 20A-C (Beersel)

Beeldbepalend schoolcomplex in het centrum van Alsemberg dat zich uitstrekt tussen de Pastoor Bolsstraat, de Brusselsesteenweg en de Witteweg. Het straatbeeld aan de Pastoor Bolsstraat wordt gedomineerd door het neogotische broederklooster en aan de Brusselsesteenweg door twee schoolvleugels.

Parochiekerk Sint-Pieter en Pauwel met gedenktekens

Graaf de Broquevillestraat 2A (Mol)

De parochiekerk Sint-Pieter en Pauwel te Mol, is beschermd als monument. Naast de kerk omvat deze bescherming ook het monument van de Boerenkrijg en het monument van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Reeds in 1936 werd de toren van de kerk beschermd.

Monument Ieperse gesneuvelden

Coomansstraat zonder nummer (Ieper)

Het gedenkteken is ontworpen door stadsarchitect Jules Coomans in 1924 en uitgevoerd door beeldhouwer Aloïs De Beule uit Gent tussen 1924 en 1926.

Huis Biebuyck

Diksmuidestraat 48 (Ieper)

Burgerhuis met, vermoedelijk onder leiding van architect Jules Coomans (Ieper), getrouw aan het vooroorlogse uitzicht herstelde trapgevel, een mooi voorbeeld van laat-gotische baksteenarchitectuur door middel van muurankers gedateerd 1544; volgens een foto van juli 1919 was voornamelijk de geveltop zwaar beschadigd geworden.

Oorlogsmonument parochie Mijlbeek

Onze Lieve Vrouwplein zonder nummer (Aalst)

Het oorlogsmonument werd in 1920 opgericht vóór de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw-Bijstand in de parochie Mijlbeek.

Oorlogsmonument Merelbeke

Hundelgemsesteenweg zonder nummer (Merelbeke)

Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Merelbeke.

Parochiekerk Sint-Job

Kemzekestraat 2 (Sint-Niklaas)

De eerste kapel werd in 1414 gebouwd als boetedoening door de moordenaar van een zekere Jacob van der Moere. In 1577 tijdens de beeldenstorm verwoest en later ietwat hersteld door de kapelaan, bouwde priester Jan Pauwels in 1623 een nieuwe kapel.

Bedevaartpark Mariapark

Dreef zonder nummer (Hoogstraten)

De bescherming als monument betreft het bedevaartpark Mariapark, modo Genadedal, aan de westzijde van de Dreef tegenover het kapucijnenklooster.

Vierde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Ommegangsdreef zonder nummer (Waasmunster)

Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant op driehoekig perceeltje in straatbocht.

Ensemble met architectenwoning Jules Coomans

Colaertplein 1, Colaertplein 11, Colaertplein 3, Colaertplein 5, Colaertplein 7, Colaertplein 9, Fochlaan 2 (Ieper)

Huizenrij van twee bouwlagen, in zogenaamd "Vieux-Neuf"-stijl naar ontwerp van architect Jules Coomans van 1903, deels verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en vanaf 1922 naar het vooroorlogse uitzicht heropgebouwd.

Standbeeld van Jan-Frans Van de Velde

Kloosterstraat zonder nummer (Beveren)

Circa 3 meter hoge vierkante arduinen sokkel waarop meer dan levensgroot bronzen beeld, gesigneerd Aloïs De Beule en vervaardigd bij de "Fonderie Verbeyst, Bruxelles" (achterzijde).

Bedevaartcomplex

Kapelleplein zonder nummer (Berlare)

Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes.

Postgebouw

Graslei 15, Korenmarkt 16, Korenmarkt 16A, Pakhuisstraat 1, Pakhuisstraat 2 (Gent)

Het Postgebouw werd in 1899-1910 in eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van ingenieur-architect Louis Cloquet met medewerking van provinciaal architect Stephane Mortier.

Parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat zonder nummer (Assenede)

Het huidige kerkgebouw dateert van 1781 en werd gebouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij, het kapittel van Doornik en de cisterciënzerabdij van Flines, tiendeheffers van de parochie sinds 1261.

Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Pastorijstraat zonder nummer (Evergem)

Onthulling van het monument in 1925 als nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers 1914–1918.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Landsdijk zonder nummer (Assenede)

Het kerkgebouw, van de straat gescheiden door een beplante voortuin en ijzeren hekken op een lage bakstenen voet, is met de voorgevel naar het noorden gericht. Onmiddellijk ten oosten werd, aanvankelijk op hetzelfde terrein, de pastorie gebouw met een uitgestrekte omhaagde tuin die achter het kerkgebouw doorloopt.

Oorlogsmonument Gavere

Molenstraat zonder nummer (Gavere)

Deze gedenkplaat voor de gesneuvelden en de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog werd in 1923 door de parochie en de gemeente Gavere opgericht. Een afzonderlijke plaat werd later toegevoegd met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Oorlogsmonument

Dorp zonder nummer (Assenede)

Het oorlogsmonument van de hand van beeldhouwer Aloïs De Beule dateert van 1920 en staat op een imitatierots gelegen op een plantsoen en wordt geflankeerd door twee vrijheidsbomen.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Oudeberg

Oudeberg zonder nummer (Geraardsbergen)

Neobarokke kapel, gelegen op het hoogste punt van de Oudeberg.

Hofje van Zeven Weeën

Grote Plaats zonder nummer (Lebbeke)

Hofje van Zeven Weeën, aangelegd op het oostelijk deel van de pastorietuin in 1905. Op 3 mei 1908 werd in de Hof een levensgroot Onze-Lieve-Vrouwenbeeld naar ontwerp van beeldhouwer Aloïs De Beule onthuld.

Boerenkrijgmonument

Baron Tibbautstraat (Berlare)

Het boerenkrijgmonument is beschermd als monument.

Vijfde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Stationsstraat zonder nummer (Waasmunster)

Vijfde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant op driehoekig graspleintje aan de straathoek.

Oorlogsmonument met vrijheidsbomen

Dorp zonder nummer (Assenede)

Het oorlogsmonument ter ere van de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Bassevelde tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog is met inbegrip van de imitatierots, het plantsoen en de twee vrijheidsbomen beschermd als monument.

Derde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Molenstraat zonder nummer (Waasmunster)

Derde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Vervangt op aanvraag van de pastoor sinds 1938 de derde statie van de ommegang die ingelijst aan de voorgevel van de Heidekapel hing. Zelfde type veldkapel als de overige van de ommegang.

Oorlogsmonument ontworpen door Aloïs De Beule

Onze Lieve Vrouwplein zonder nummer (Aalst)

De bescherming omvat het oorlogsmonument dat in 1920 werd opgericht vóór de Onze-Lieve-Vrouw Bijstandkerk in de parochie Mijlbeek.

Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Pastorijstraat zonder nummer (Evergem)

Het oorlogsmonument is beschermd als monument.

Dorpsplein

Dorp (Assenede)

Het dorpsplein te Bassevelde, met inbegrip van de muziekkiosk, de dorpspomp, het oorlogsmonument en het openbaar groen, is beschermd als monument.

Oorlogsgedenkteken

Markt zonder nummer (Ruiselede)

In een plantsoen. Aangelegd en opgericht in september 1923. Uitgevoerd door Aloïs De Beule uit Gent geplaatst op een heuveltje met rotsblokken en begroeiing. Arduinen heldenhuldekruis op vierkante sokkel.

Oorlogsmonument Gavere

Molenstraat (Gavere)

Dit oorlogsmonument in Gavere is beschermd als monument.

Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kapelleplein (Berlare)

Het bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën is beschermd als monument.

Boerenkrijgmonument

Baron Tibbautstraat zonder nummer (Berlare)

Het Boerenkrijgmonument te Overmere werd in 1898 opgericht naar ontwerp van kunstenaar Aloïs De Beule ter herdenking van 100 jaar Boerenkrijg.

Boerenkrijgmonument

Graaf de Broquevillestraat zonder nummer (Mol)

Bronzen beeldengroep op arduinen voetstuk, van de hand van de Gentse beeldhouwer Aloïs De Beule, opgericht in 1898.

Gildelokaal van de kruisboogschutters Sint-Jorishof

Botermarkt 2 (Gent)

De bescherming als monument omvat het Sint-Jorishof, het gildelokaal van de kruisboogschutters, en de naastliggende herberg De Turk.

Oorlogsmonument

Hundelgemsesteenweg zonder nummer (Merelbeke)

Het oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Merelbeke is met uitzondering van het spiegelvormig omhaagd en afgeboord plantsoen beschermd als monument.

Zesde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Hoogstraat zonder nummer (Waasmunster)

Zesde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang.

Oorlogsmonument

Dorp-Oost zonder nummer (Lochristi)

Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Lochristi.

Gildelokaal van de Kruisboogschutters Sint-Jorishof

Botermarkt 2 (Gent)

Dit complex, gebouwd tussen 1469 en 1477, was tot de Franse revolutie het Gildelokaal van de Kruisboogschutters. De Gilde opgericht in de 11de eeuw kocht het perceel waar de eerste, houten lakenhal stond en bouwde er haar Gildehuis en een groot schuttershof met oefenterrein, op rechthoekig grondplan, dat reikte tot aan het Belfort.

Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Molenstraat zonder nummer (Waasmunster)

Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Behoort tot de serie van zes dezelfde veldkapelletjes op het traject van de ommegang tussen de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in het dorp en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heidekapel. Zevende statie tegen de parochiekerk waar de omgang vanouds eindigt.

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

St.Jans-Plein zonder nummer (Lierde)

Eénbeukig landelijk kruiskerkje met een harmonisch geproportioneerd silhouet, niettegenstaande meerdere vergrotingen in verschillende bouwfasen (zie gedifferentieerd bouwmateriaal); kerk thans voornamelijk neogotisch van karakter met uitzondering van de vierkante westtoren.

Parochiekerk Sint-Catharina

Dorp 47 (Wachtebeke)

Naar het oosten georiënteerde kerk achter lage bakstenen omheiningsmuur onderbroken door vierkante natuurstenen pijlertjes met afgeknotte versierde toppen, van 1908 naar ontwerp van architect Henri Valcke.

Oorlogsmonument

Oosteeklo-Dorp zonder nummer (Assenede)

In de schaduw van de vrijheidsboom staat het standbeeld ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Het door Aloïs De Beule ontworpen monument werd feestelijk ingehuldigd in mei 1921. De staande soldaat houdt een geweer in rusthouding.

Tweede statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Molenstraat zonder nummer (Waasmunster)

Tweede statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant in straatbocht op onregelmatig driezijdig perk met lage heesters en 3 jonge bomen.

Oorlogsmonument

Dorp-Oost zonder nummer (Lochristi)

Het oorlogsmonument is beschermd als monument.

Kloosterkerk van de paters redemptoristen

Voskenslaan 56 (Gent)

In 1927 bouwden de paters redemptoristen een eigen klooster met kerk als vaste uitvalsbasis voor hun predikingen in het Gentse. Architect Carlos Malfait, die op de parochie woonde, ontwierp de gebouwen in neoromaanse stijl.

Monument oorlogsslachtoffers

Koningin Astridplein zonder nummer (Zele)

Monument voor de oorlogsslachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog ingeplant op een ovaal perk. Vervaardigd door de in Zele geboren beeldhouwer Aloïs De Beule en feestelijk onthuld op 15 juli 1923.

Parochiekerk Sint-Vincentius

Kerkplein zonder nummer (Eeklo)

Neogotische kerk op de plaats van de vroegere, in 1878 gesloopte parochiekerk, en gebouwd naar de plannen van 1875 van de Gentse architect Modeste De Noyette, uitgevoerd door aannemer Désiré Heysse tussen 1878 en 1883.

Paul de Smet de Naeyerplein

Paul de Smet de Naeyerplein (Gent)

Gelegen binnen de wijk zogenaamd Sint-Pieters-Aalst, urbanisatie voorzien in 1902-1904 doch in 1911-1912 uitgekozen als terreinen voor de Gentse wereldtentoonstelling van 1913. Verkaveld in 1926 als typische rijke burgerwijk, in de volksmond zogenaamd Miljoenenkwartier.

Parochiekerk Sint-Job

Kemzekestraat 2, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

De eerste kapel werd in 1414 gebouwd als boetedoening door de moordenaar van een zekere Jacob van der Moere. In 1577 tijdens de beeldenstorm verwoest en later ietwat hersteld door de kapelaan, bouwde priester Jan Pauwels in 1623 een nieuwe kapel.

Standbeeld van Jan-Frans Van de Velde

Kloosterstraat zonder nummer, Beveren (Oost-Vlaanderen)

Circa 3 meter hoge vierkante arduinen sokkel waarop meer dan levensgroot bronzen beeld, gesigneerd Aloïs De Beule en vervaardigd bij de "Fonderie Verbeyst, Bruxelles" (achterzijde).

Sint-Victorsinstituut

Pastoor Bolsstraat 15, Brusselsesteenweg 20, Beersel (Vlaams-Brabant)

Beeldbepalend schoolcomplex in het centrum van Alsemberg dat zich uitstrekt tussen de Pastoor Bolsstraat, de Brusselsesteenweg en de Witteweg. Het straatbeeld aan de Pastoor Bolsstraat wordt gedomineerd door het neogotische broederklooster en aan de Brusselsesteenweg door twee schoolvleugels.

Oorlogsmonument met grafkelder

Markt zonder nummer, Ruiselede (West-Vlaanderen)

In een plantsoen. Aangelegd en opgericht in september 1923. Uitgevoerd door Aloïs De Beule uit Gent geplaatst op een heuveltje met rotsblokken en begroeiing. Arduinen heldenhuldekruis op vierkante sokkel.

Oorlogsmonument parochie Mijlbeek

Onze Lieve Vrouwplein zonder nummer, Aalst (Oost-Vlaanderen)

Het oorlogsmonument werd in 1920 opgericht vóór de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw-Bijstand in de parochie Mijlbeek.

Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Pastorijstraat zonder nummer, Evergem (Oost-Vlaanderen)

Onthulling van het monument in 1925 als nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers 1914–1918.

Oorlogsmonument

Dorp-Oost zonder nummer, Lochristi (Oost-Vlaanderen)

Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Lochristi.

Oorlogsmonument

Hundelgemsesteenweg zonder nummer, Merelbeke (Oost-Vlaanderen)

Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Merelbeke.

Oorlogsmonument Gavere

Molenstraat zonder nummer, Gavere (Oost-Vlaanderen)

Deze gedenkplaat voor de gesneuvelden en de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog werd in 1923 door de parochie en de gemeente Gavere opgericht. Een afzonderlijke plaat werd later toegevoegd met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Kloosterkerk van de paters redemptoristen

Voskenslaan 56, Gent (Oost-Vlaanderen)

In 1927 bouwden de paters redemptoristen een eigen klooster met kerk als vaste uitvalsbasis voor hun predikingen in het Gentse. Architect Carlos Malfait, die op de parochie woonde, ontwierp de gebouwen in neoromaanse stijl.

Gildelokaal van de kruisboogschutters Sint-Jorishof

Botermarkt 2, Gent (Oost-Vlaanderen)

Dit complex, gebouwd tussen 1469 en 1477, was tot de Franse revolutie het Gildelokaal van de Kruisboogschutters. De Gilde opgericht in de 11de eeuw kocht het perceel waar de eerste, houten lakenhal stond en bouwde er haar Gildehuis en een groot schuttershof met oefenterrein, op rechthoekig grondplan, dat reikte tot aan het Belfort.

Postgebouw

Graslei 15, Korenmarkt 16, 16A, Pakhuisstraat 1, 2, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het Postgebouw werd in 1899-1910 in eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van ingenieur-architect Louis Cloquet met medewerking van provinciaal architect Stephane Mortier.

Geen afbeelding beschikbaar

Huis Biebuyck

Diksmuidestraat 48, Ieper (West-Vlaanderen)

Burgerhuis met, vermoedelijk onder leiding van architect Jules Coomans (Ieper), getrouw aan het vooroorlogse uitzicht herstelde trapgevel, een mooi voorbeeld van laat-gotische baksteenarchitectuur door middel van muurankers gedateerd 1544; volgens een foto van juli 1919 was voornamelijk de geveltop zwaar beschadigd geworden.

Monument Ieperse gesneuvelden

Coomansstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Het gedenkteken is ontworpen door stadsarchitect Jules Coomans in 1924 en uitgevoerd door beeldhouwer Aloïs De Beule uit Gent tussen 1924 en 1926.

Ensemble met architectenwoning Jules Coomans

Fochlaan 2, Colaertplein 1-11, Ieper (West-Vlaanderen)

Huizenrij van twee bouwlagen, in zogenaamd "Vieux-Neuf"-stijl naar ontwerp van architect Jules Coomans van 1903, deels verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en vanaf 1922 naar het vooroorlogse uitzicht heropgebouwd.

Bellegodshuis

Rijselstraat 38, Burchtstraat 1A, Boomgaardstraat 19B, Ieper (West-Vlaanderen)

Het voormalige Bellegodshuis, thans administratieve zetel van het O.C.M.W. en museum. Stichting ten behoeve van de armenzorg; ontstaan tijdens de crisisperiode van 1270-1274 in de Ieperse lakennijverheid ten gevolge van het verbod tot uitvoer van Engelse wol naar Vlaanderen.

Parochiekerk Sint-Maarten en bijhorend klooster

Janseniusstraat 59, Ieper (West-Vlaanderen)

Volgens overleveringen, eerste Onze-Lieve-Vrouwe- of Sint-Andrieskapel op deze plaats, vanaf 1012 toegewijd aan Sint-Maarten, de patroonheilige van oude fiscus-bedehuizen; vervangende kerk vanaf 1088 door toedoen van Robrecht II met eraan gekoppelde huisvesting voor bedienende priesters.

Parochiekerk Sint-Catharina

Dorp 47, Wachtebeke (Oost-Vlaanderen)

Naar het oosten georiënteerde kerk achter lage bakstenen omheiningsmuur onderbroken door vierkante natuurstenen pijlertjes met afgeknotte versierde toppen, van 1908 naar ontwerp van architect Henri Valcke.

Parochiekerk Sint-Vincentius

Kerkplein zonder nummer, Eeklo (Oost-Vlaanderen)

Neogotische kerk op de plaats van de vroegere, in 1878 gesloopte parochiekerk, en gebouwd naar de plannen van 1875 van de Gentse architect Modeste De Noyette, uitgevoerd door aannemer Désiré Heysse tussen 1878 en 1883.

Boerenkrijgmonument

Graaf de Broquevillestraat zonder nummer, Mol (Antwerpen)

Bronzen beeldengroep op arduinen voetstuk, van de hand van de Gentse beeldhouwer Aloïs De Beule, opgericht in 1898.

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

St.Jans-Plein zonder nummer, Lierde (Oost-Vlaanderen)

Eénbeukig landelijk kruiskerkje met een harmonisch geproportioneerd silhouet, niettegenstaande meerdere vergrotingen in verschillende bouwfasen (zie gedifferentieerd bouwmateriaal); kerk thans voornamelijk neogotisch van karakter met uitzondering van de vierkante westtoren.

Oorlogsmonument met vrijheidsbomen

Dorp zonder nummer, Assenede (Oost-Vlaanderen)

Het oorlogsmonument van de hand van beeldhouwer Aloïs De Beule dateert van 1920 en staat op een imitatierots gelegen op een plantsoen en wordt geflankeerd door twee vrijheidsbomen.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Landsdijk zonder nummer, Assenede (Oost-Vlaanderen)

Het kerkgebouw, van de straat gescheiden door een beplante voortuin en ijzeren hekken op een lage bakstenen voet, is met de voorgevel naar het noorden gericht. Onmiddellijk ten oosten werd, aanvankelijk op hetzelfde terrein, de pastorie gebouw met een uitgestrekte omhaagde tuin die achter het kerkgebouw doorloopt.

Parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat zonder nummer, Assenede (Oost-Vlaanderen)

Het huidige kerkgebouw dateert van 1781 en werd gebouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij, het kapittel van Doornik en de cisterciënzerabdij van Flines, tiendeheffers van de parochie sinds 1261.

Oorlogsmonument

Oosteeklo-Dorp zonder nummer, Assenede (Oost-Vlaanderen)

In de schaduw van de vrijheidsboom staat het standbeeld ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Het door Aloïs De Beule ontworpen monument werd feestelijk ingehuldigd in mei 1921. De staande soldaat houdt een geweer in rusthouding.

Parochiekerk Sint-Eligius

Van Helmontstraat 23, Antwerpen (Antwerpen)

Neogotische, driebeukige kruisbasiliek met toren op de hoek van Van Helmontstraat, Familiestraat en Onderwijsstraat, opgetrokken in 1903-1905, naar een ontwerp door de architect Jules Coomans.

Boerenkrijgmonument

Baron Tibbautstraat zonder nummer, Berlare (Oost-Vlaanderen)

Het Boerenkrijgmonument te Overmere werd in 1898 opgericht naar ontwerp van kunstenaar Aloïs De Beule ter herdenking van 100 jaar Boerenkrijg.

Oorlogsmonument ontworpen door Aloïs De Beule

Koningin Astridplein zonder nummer, Zele (Oost-Vlaanderen)

Monument voor de oorlogsslachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog ingeplant op een ovaal perk. Vervaardigd door de in Zele geboren beeldhouwer Aloïs De Beule en feestelijk onthuld op 15 juli 1923.

Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kapelleplein zonder nummer, Berlare (Oost-Vlaanderen)

Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Oudeberg

Oudeberg zonder nummer, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)

Neobarokke kapel, gelegen op het hoogste punt van de Oudeberg.

Zesde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Hoogstraat zonder nummer, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)

Zesde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang.

Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Molenstraat zonder nummer, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)

Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Behoort tot de serie van zes dezelfde veldkapelletjes op het traject van de ommegang tussen de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in het dorp en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heidekapel. Zevende statie tegen de parochiekerk waar de omgang vanouds eindigt.

Tweede statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Molenstraat zonder nummer, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)

Tweede statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant in straatbocht op onregelmatig driezijdig perk met lage heesters en 3 jonge bomen.

Derde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Molenstraat zonder nummer, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)

Derde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Vervangt op aanvraag van de pastoor sinds 1938 de derde statie van de ommegang die ingelijst aan de voorgevel van de Heidekapel hing. Zelfde type veldkapel als de overige van de ommegang.

Vierde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Ommegangsdreef zonder nummer, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)

Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant op driehoekig perceeltje in straatbocht.

Hofje van Zeven Weeën

Grote Plaats zonder nummer, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)

Hofje van Zeven Weeën, aangelegd op het oostelijk deel van de pastorietuin in 1905. Op 3 mei 1908 werd in de Hof een levensgroot Onze-Lieve-Vrouwenbeeld naar ontwerp van beeldhouwer Aloïs De Beule onthuld.

Vijfde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Stationsstraat zonder nummer, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)

Vijfde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant op driehoekig graspleintje aan de straathoek.

Uitvoerder van

Klooster Sint-Vincentius a Paulo: kapel

Kloosterstraat 15 (Buggenhout)

De bescherming als monument omvat de neogotische kapel van het klooster van Sint-Vincentius à Paulo met inbegrip van het mobilair.