Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Gebroeders Blomme (collectief)

Details

Ontwerper van

Neoclassicistisch herenhuis

Italiëlei 88 (Antwerpen)

Deze opmerkelijke neoclassicistische herenwoning werd in 1883 ontworpen door de gebroeders Blomme in opdracht van Antoine Spruyt. Op de binnenkoer werd een paardenstal en koetshuis gebouwd.

Kantoorgebouw in neoclassicistische stijl

Jan van Lierstraat 4 (Antwerpen)

Kantoorgebouw in neoclassicistische stijl, opgetrokken in opdracht van de weduwe Van Kerckhoven uit Merksem, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1887. Voor de nieuwbouwconstructie werd een rij van zes huizen gesloopt. Het Madonnabeeld dat tegen de gevel van één van deze panden bevestigd was, verhuisde in 1891 naar het aanpalende pand.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Keizerstraat 54 (Antwerpen)

Rijwoning in neoclassicistische stijl opgetrokken in opdracht van de heren Gevers, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1887. Ontworpen als winkelhuis, liet baron Charles de Bieberstein het pand al in 1890 aanpassen tot burgerwoning.

De Drij Koningen

Koningstraat 17 (Antwerpen)

Traditioneel diephuis dat reeds wordt vermeld op het einde van de 16de eeuw. De gevel onderging in 1881 een grondige restauratie onder leiding van de architecten Léonard en Henri Blomme, in opdracht van de juffrouwen De Meyer.

Hof van Delft of Laarkasteel

Laar_EK 140, Laar_EK 140, Laar_EK 140 (Antwerpen)

Kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1903 naar ontwerp van Hendrik en Leonard Blomme en gelegen op een lichte verhevenheid in een beboomd domein.

Burgerhuis in neorococostijl

Lange Gasthuisstraat 5 (Antwerpen)

Burgerhuis in neorococostijl, gebouwd in opdracht van de weduwe H. Vanden Wyngaert, naar een ontwerp door Léonard en Henri Blomme uit 1898. Het verfijnde bel-etagehotel behoort tot het latere gemeenschappelijke oeuvre van de broers-architecten, die tussen 1876 en 1906 voor tal van bouwprojecten samenwerkten.

De Gouden Leeuw

Lange Klarenstraat 22 (Antwerpen)

Herenhuis met traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, en in neoclassicistische stijl werd aangepast in de 19de eeuw. Advocaat Gustave Stoop liet in 1899 door de architecten Léonard en Henri Blomme de gevel verhogen en de inkomdeur verplaatsen. Het pand werd eind februari 1945 zwaar beschadigd door een vliegende bom.

Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Lange Nieuwstraat 38, Lange Nieuwstraat 40 (Antwerpen)

Imposant herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1880. Opdrachtgever was de graanhandelaar Joseph Van Put. Het tot bankgebouw getransformeerde hotel werd in 1920 in opdracht van de Société Hypothécaire Belge uitgebreid door de architecten Nestor Gerard, Charles en Henri Janssens.

Neotraditioneel pakhuis

Lange Winkelstraat 44, Lange Winkelstraat 46 (Antwerpen)

Pakhuis in neotraditionele stijl gebouwd naar een ontwerp van de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1879. Het gebouw werd als eenheid geconcipieerd met een rechts aanpalend winkelhuis, dat in 1974 is gesloopt voor een kantoorgebouw.

Café in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Mechelseplein 21 (Antwerpen)

Café in neo-Vlaamserenaissancestijl naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1895. Bouwheer Charles De Koninck stond van 1883 tot zijn overlijden in 1909 aan het hoofd van brouwerij “De Hand”, vanaf 1912 Brasserie Charles De Koninck.

Districtshuis Borgerhout

Moorkensplein 1 (Antwerpen)

Imposant rechthoekig gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1886-1889 naar ontwerp van Leonard en Henri Blomme, gefaseerde restauratie van 1967 tot 1986 naar ontwerp van Josef Louis Stynen en R. Dockx.

Kunstenaarswoning Arnold Arens

Nerviërsstraat 9 (Antwerpen)

Kunstenaarswoning in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de kunstdrijver Arnold Arens, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1878. Samen met de woning werd in de achterliggende tuin, die zich over de drie aanpalende percelen uitstrekt, een kunstdrijfatelier opgericht.

Pastorie van de Sint-Willibrordusparochie

Pastorijstraat 37 (Antwerpen)

Pastorie in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de Kerkfabriek van de Sint-Willibrordusparochie, naar ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1887, voltooid in 1888.

Neotraditioneel burgerhuis

Predikerinnenstraat 15 (Antwerpen)

Burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van Jean François Proost, naar een ontwerp door Léonard en Henri Blomme uit 1882. De geveltop vertoont een nauwe verwantschap met het laat-16de-eeuwse diephuis “De Drij Koningen” in de Koningstraat, waarvan de architecten in 1881 de trapgevel gerestaureerd hadden.

Kunstenaarswoning Isidoor Meyers

Provinciestraat 75 (Antwerpen)

Kunstenaarswoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de kunstschilder Isidoor Meyers, naar ontwerp van de architecten Léonard en Henri Blomme Blomme uit 1880.

Directeurswoning haringrokerij

Scheldestraat 63 (Antwerpen)

Deze opvallende burgerwoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl is de directeurswoning van de achterliggende haringrokerij, waarvan de gebouwen vanuit de Kronenburgstraat bereikbaar zijn. De woning werd ontworpen door de gebroeders Blomme voor Henri Vanden Bemden-De Bom, één van de beide gebroeders die in 1893 de haringrokerij oprichtten.

Winkelhuis in neoclassicistisch stijl

Schoenmarkt 4 (Antwerpen)

Winkelhuis in neoclassicistische stijl tot zijn huidige vorm verbouwd in opdracht van de heer Nieberding, naar ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1884.

Diephuis met traditionele kern

Schrijnwerkersstraat 25, Wiegstraat 36 (Antwerpen)

Traditioneel diephuis dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. De weduwe J. Van Rompaey-De Buck liet de oorspronkelijke trapgevel in 1871 door Henri en Léonard Blomme verbouwen tot een neoclassicistische lijstgevel.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Sint-Andriesstraat 32 (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer P.L. Vermiert, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit uit 1889, uitgevoerd in 1890.

Sint-Jacob minor en Sint-Jacob major

Sint-Jacobsmarkt 16, Sint-Jacobsmarkt 18 (Antwerpen)

Geheel van twee identieke, traditionele diephuizen uit de 16de eeuw, genaamd "Sint-Jacob minor" (nummer 16) en "Sint-Jacob major" (nummer 18). De panden die van oudsher in het bezit waren van de Sint-Jacobsparochie, palen aan uit 1780 daterende noordportaal van de Sint-Jacobskerk.

Herenhuis in neoclassicistische stijl

Sint-Thomasstraat 32 (Antwerpen)

Herenhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1884. Het project betrof de grondige verbouwing en uitbreiding van een bestaande woning in Louis-Philippestijl uit 1849, in opdracht van de weduwe Moerincx.

Herenhuis in Louis-Philippestijl

Sint-Thomasstraat 34 (Antwerpen)

Herenhuis in in Louis-Philippestijl, oorspronkelijk de linker helft van geheel van twee gekoppelde woningen, volgens de bouwaanvraag uit 1849 opgetrokken in opdracht van Jean-Baptiste Moerincx (1805-1873). Het pand werd in 1882 vermoedelijk in opdracht van zoon Moerincx door de architecten Léonard en Henri Blomme met een verdieping verhoogd.

Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Stoofstraat 18, Stoofstraat 20 (Antwerpen)

Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de kinderen Lauwers, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1886.

Eclectisch ensemble van twee burgerhuizen

Transvaalstraat 41, Transvaalstraat 43 (Antwerpen)

Het ensemble van twee burgerhuizen dat de gebroeders L. en H. Blomme in 1892 ontwierpen is een representatief en gaaf bewaard voorbeeld van de bebouwing die vooral de noordelijke helft van de Transvaalstraat kenmerkt.

Villa Tallaarthof

Beekstraat 90, Beekstraat 92 (Lier)

Villa in cottagestijl van circa 1925 gelegen in beboomd park met U-vormige dienstgebouwen in neoclassicistische stijl van 1842.

Burgerhuis in cottagestijl

Cogels-Osylei 18 (Antwerpen)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Districtshuis Borgerhout

Moorkensplein 1 (Antwerpen)

De bescherming omvat het gemeentehuis van Borgerhout, in gebruik als districtshuis.

De Drij Koningen

Koningstraat 17 (Antwerpen)

De woning De Drij Koningen is beschermd als monument.

Eclectisch burgerhuis

Transvaalstraat 41 (Antwerpen)

Dit eclectisch burgerhuis, deel van een ensemble, is beschermd als monument.

Eclectisch burgerhuis

Transvaalstraat 43 (Antwerpen)

Dit eclectisch burgerhuis, deel van een ensemble, is beschermd als monument.

Burgerhuis in cottagestijl

Cogels-Osylei 14 (Antwerpen)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Burgerhuis in neorenaissancestijl

Cogels-Osylei 16 (Antwerpen)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Geheel van drie eclectische burgerhuizen

Albertstraat 19, Albertstraat 21, Albertstraat 23 (Antwerpen)

Geheel van drie burgerhuizen in eclectische stijl, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1901. Opdrachtgevers waren de ondernemer Maurice Emile Jean Henri Gevers (°1855) en zijn echtgenote Gabrielle Louise Désirée Grisar (1860-1926).

Standbeeld van Quinten Matsijs

Baron Dhanislaan zonder nummer (Antwerpen)

Tegen de Amerikalei aan: standbeeld van Quinten Matsijs, in 1881 onthuld aan de ingang van het stadspark, in 1934 verplaatst naar de Dhanislei. Werk van J. De Braeckeleer.

Herenhuis in neoclassicistische stijl

Blindestraat 14 (Antwerpen)

Neoclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand, oorspronkelijk slechts twee bouwlagen met vlak bepleisterde lijstgevel en laat-classicistische poortomlijsting, te dateren in het eerste kwart van de 19de eeuw. Makelaar in granen en zaden Gustave Van Cuyck-Coetermans, liet het pand in 1886 tot zijn huidige vorm verbouwen, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme.

Geheel van café, winkel en burgerhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Boomgaardstraat 340, Boomgaardstraat 342, Boomgaardstraat 344, Boomgaardstraat 346, Boomgaardstraat 348, Boomgaardstraat 350 (Antwerpen)

Complex gevormd door het Café des Arts, een winkelpand en vier burgerhuizen, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1896. Opdrachtgever van dit beeldbepalende hoekcomplex, gelegen tegenover het Station Berchem, was de brouwer Charles De Koninck.

Ensemble rond hoekpand Den Wolf

Bosduifstraat 1, Bosduifstraat 3, Bosduifstraat 5, Bosduifstraat 7, Door Verstraeteplaats 4, Wolfstraat 2, Wolfstraat 4, Wolfstraat 6, Wolfstraat 8 (Antwerpen)

Het opvallende hoekpand op het smalle perceel tussen de Wolf- en de Bosduifstraat werd samen met de aansluitende, symmetrisch opgebouwde huizenrijen in beide straten ontworpen in 1893 door architecten L. en H. Blomme.

Geheel van drie winkelhuizen in eclectische stijl

Bredestraat_AN 11, Bredestraat_AN 13, Bredestraat_AN 9 (Antwerpen)

Geheel van drie gekoppelde winkelhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer Verhoustraeten, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1902.

Woon- en handelscomplex in eclectische stijl

Cellebroedersstraat 16, Cellebroedersstraat 18, Cellebroedersstraat 20, Meir 111, Meir 113, Meir 115 (Antwerpen)

Gebouwencomplex oorspronkelijk gevormd door een meergezinswoning met winkels, drie burgerhuizen en een rijhuis met café, gelegen op de hoek van Meir en Cellebroedersstraat. Het ensemble in eclectische stijl werd in 1905 ontworpen door de architecten Léonard en Henri Blomme, en in 1906 opgetrokken in opdracht van de diamantair Louis Coetermans.

Eclectisch ensemble van drie burgerhuizen

Cogels-Osylei 14, Cogels-Osylei 16, Cogels-Osylei 18 (Antwerpen)

De gebroeders Henri en Léonard Blomme tekenden in 1895 het ontwerp voor deze vrijstaande groep van drie eclectische burgerhuizen.

Brouwerij Brys

De Burburestraat 2, De Burburestraat 2A, Vlaamsekaai 42, Vlaamsekaai 43 (Antwerpen)

Op de hoek van de Vlaamsekaai en de De Burburestraat is het complex van de vroegere brouwerij Brys gesitueerd, bestaande uit magazijnen, stallingen, een herberg en een woongedeelte, goed voor een gevelbreedte van in totaal 52 meter.

Jongensweeshuis

Durletstraat 10, Durletstraat 8 (Antwerpen)

Voormalig Jongensweeshuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1876, gebouwd in opdracht van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen in 1879-1883.

Mercatorstraat

Mercatorstraat (Antwerpen)

Straat aan de westzijde van de spoorwegberm van het Centraal Station, tussen de Plantin en Moretuslei en de Zurenborgstraat. Naamgeving naar Gerard Mercator (1512-1594), aardrijkskundige en cartograaf.

Nerviërsstraat

Nerviërsstraat (Antwerpen)

Rechte straat tussen de Belgiëlei en de Lamorinièrestraat. De naam verwijst naar het standbeeld van Boduognat, opperhoofd der Nerviërs, dat op 17 augustus 1861 op het rond punt van de Belgiëlei werd onthuld, in de as van de Nerviërsstraat.

Eclectisch ensemble van drie burgerhuizen

Cogels-Osylei 14-18, Antwerpen (Antwerpen)

De gebroeders Henri en Léonard Blomme tekenden in 1895 het ontwerp voor deze vrijstaande groep van drie eclectische burgerhuizen.

Eclectisch ensemble van twee burgerhuizen

Transvaalstraat 41-43, Antwerpen (Antwerpen)

Het ensemble van twee burgerhuizen dat de gebroeders L. en H. Blomme in 1892 ontwierpen is een representatief en gaaf bewaard voorbeeld van de bebouwing die vooral de noordelijke helft van de Transvaalstraat kenmerkt.

Districtshuis Borgerhout

Moorkensplein 1, Antwerpen (Antwerpen)

Imposant rechthoekig gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1886-1889 naar ontwerp van Leonard en Henri Blomme, gefaseerde restauratie van 1967 tot 1986 naar ontwerp van Josef Louis Stynen en R. Dockx.

Hof van Delft of Laarkasteel

Laar_EK 140, Antwerpen (Antwerpen)

Kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1903 naar ontwerp van Hendrik en Leonard Blomme en gelegen op een lichte verhevenheid in een beboomd domein.

Standbeeld van Quinten Matsijs

Baron Dhanislaan zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

Tegen de Amerikalei aan: standbeeld van Quinten Matsijs, in 1881 onthuld aan de ingang van het stadspark, in 1934 verplaatst naar de Dhanislei. Werk van J. De Braeckeleer.

Neoclassicistisch herenhuis

Italiëlei 88, Antwerpen (Antwerpen)

Deze opmerkelijke neoclassicistische herenwoning werd in 1883 ontworpen door de gebroeders Blomme in opdracht van Antoine Spruyt. Op de binnenkoer werd een paardenstal en koetshuis gebouwd.

Herenhuis in Louis-Philippestijl

Sint-Thomasstraat 34, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in in Louis-Philippestijl, oorspronkelijk de linker helft van geheel van twee gekoppelde woningen, volgens de bouwaanvraag uit 1849 opgetrokken in opdracht van Jean-Baptiste Moerincx (1805-1873). Het pand werd in 1882 vermoedelijk in opdracht van zoon Moerincx door de architecten Léonard en Henri Blomme met een verdieping verhoogd.

Herenhuis in neoclassicistische stijl

Sint-Thomasstraat 32, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1884. Het project betrof de grondige verbouwing en uitbreiding van een bestaande woning in Louis-Philippestijl uit 1849, in opdracht van de weduwe Moerincx.

Geheel van café, winkel en burgerhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Boomgaardstraat 340-350, Antwerpen (Antwerpen)

Complex gevormd door het Café des Arts, een winkelpand en vier burgerhuizen, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1896. Opdrachtgever van dit beeldbepalende hoekcomplex, gelegen tegenover het Station Berchem, was de brouwer Charles De Koninck.

Geheel van drie winkelhuizen in eclectische stijl

Bredestraat_AN 9-13, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van drie gekoppelde winkelhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer Verhoustraeten, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1902.

De Pijnappel, Ceulen, De Guldenberch, Den Volaert

Grote Markt 28-36, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van neotraditionele diephuizen op de hoek van Grote Markt en Maalderijstraat, heropgebouwd door de Stad Antwerpen, naar ontwerpen door stadsarchitect André Fivez uit 1951, voltooid in 1953.

Winkelhuis in neoclassicistisch stijl

Schoenmarkt 4, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in neoclassicistische stijl tot zijn huidige vorm verbouwd in opdracht van de heer Nieberding, naar ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1884.

Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Stoofstraat 18-20, Antwerpen (Antwerpen)

Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de kinderen Lauwers, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1886.

Herenhuis in neoclassicistische stijl

Blindestraat 14, Antwerpen (Antwerpen)

Neoclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand, oorspronkelijk slechts twee bouwlagen met vlak bepleisterde lijstgevel en laat-classicistische poortomlijsting, te dateren in het eerste kwart van de 19de eeuw. Makelaar in granen en zaden Gustave Van Cuyck-Coetermans, liet het pand in 1886 tot zijn huidige vorm verbouwen, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme.

Kantoorgebouw in neoclassicistische stijl

Jan van Lierstraat 4, Antwerpen (Antwerpen)

Kantoorgebouw in neoclassicistische stijl, opgetrokken in opdracht van de weduwe Van Kerckhoven uit Merksem, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1887. Voor de nieuwbouwconstructie werd een rij van zes huizen gesloopt. Het Madonnabeeld dat tegen de gevel van één van deze panden bevestigd was, verhuisde in 1891 naar het aanpalende pand.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Keizerstraat 54, Antwerpen (Antwerpen)

Rijwoning in neoclassicistische stijl opgetrokken in opdracht van de heren Gevers, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1887. Ontworpen als winkelhuis, liet baron Charles de Bieberstein het pand al in 1890 aanpassen tot burgerwoning.

De Drij Koningen

Koningstraat 17, Antwerpen (Antwerpen)

Traditioneel diephuis dat reeds wordt vermeld op het einde van de 16de eeuw. De gevel onderging in 1881 een grondige restauratie onder leiding van de architecten Léonard en Henri Blomme, in opdracht van de juffrouwen De Meyer.

Burgerhuis in neorococostijl

Lange Gasthuisstraat 5, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neorococostijl, gebouwd in opdracht van de weduwe H. Vanden Wyngaert, naar een ontwerp door Léonard en Henri Blomme uit 1898. Het verfijnde bel-etagehotel behoort tot het latere gemeenschappelijke oeuvre van de broers-architecten, die tussen 1876 en 1906 voor tal van bouwprojecten samenwerkten.

De Gouden Leeuw

Lange Klarenstraat 22, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis met traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, en in neoclassicistische stijl werd aangepast in de 19de eeuw. Advocaat Gustave Stoop liet in 1899 door de architecten Léonard en Henri Blomme de gevel verhogen en de inkomdeur verplaatsen. Het pand werd eind februari 1945 zwaar beschadigd door een vliegende bom.

Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Lange Nieuwstraat 38-40, Antwerpen (Antwerpen)

Imposant herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1880. Opdrachtgever was de graanhandelaar Joseph Van Put. Het tot bankgebouw getransformeerde hotel werd in 1920 in opdracht van de Société Hypothécaire Belge uitgebreid door de architecten Nestor Gerard, Charles en Henri Janssens.

Neotraditioneel pakhuis

Lange Winkelstraat 44-46, Antwerpen (Antwerpen)

Pakhuis in neotraditionele stijl gebouwd naar een ontwerp van de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1879. Het gebouw werd als eenheid geconcipieerd met een rechts aanpalend winkelhuis, dat in 1974 is gesloopt voor een kantoorgebouw.

Café in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Mechelseplein 21, Antwerpen (Antwerpen)

Café in neo-Vlaamserenaissancestijl naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1895. Bouwheer Charles De Koninck stond van 1883 tot zijn overlijden in 1909 aan het hoofd van brouwerij “De Hand”, vanaf 1912 Brasserie Charles De Koninck.

Woon- en handelscomplex in eclectische stijl

Meir 111-115, Cellebroedersstraat 16-20, Antwerpen (Antwerpen)

Gebouwencomplex oorspronkelijk gevormd door een meergezinswoning met winkels, drie burgerhuizen en een rijhuis met café, gelegen op de hoek van Meir en Cellebroedersstraat. Het ensemble in eclectische stijl werd in 1905 ontworpen door de architecten Léonard en Henri Blomme, en in 1906 opgetrokken in opdracht van de diamantair Louis Coetermans.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Otto Veniusstraat 17, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe Jos Van Leckwijck, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1890. Gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1976.

Neotraditioneel burgerhuis

Predikerinnenstraat 15, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van Jean François Proost, naar een ontwerp door Léonard en Henri Blomme uit 1882. De geveltop vertoont een nauwe verwantschap met het laat-16de-eeuwse diephuis “De Drij Koningen” in de Koningstraat, waarvan de architecten in 1881 de trapgevel gerestaureerd hadden.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Sint-Andriesstraat 32, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer P.L. Vermiert, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit uit 1889, uitgevoerd in 1890.

Sint-Jacob minor en Sint-Jacob major

Sint-Jacobsmarkt 16-18, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee identieke, traditionele diephuizen uit de 16de eeuw, genaamd "Sint-Jacob minor" (nummer 16) en "Sint-Jacob major" (nummer 18). De panden die van oudsher in het bezit waren van de Sint-Jacobsparochie, palen aan uit 1780 daterende noordportaal van de Sint-Jacobskerk.

Brouwerij Brys

De Burburestraat 2, 2A, Vlaamsekaai 42, 43, Antwerpen (Antwerpen)

Op de hoek van de Vlaamsekaai en de De Burburestraat is het complex van de vroegere brouwerij Brys gesitueerd, bestaande uit magazijnen, stallingen, een herberg en een woongedeelte, goed voor een gevelbreedte van in totaal 52 meter.

Directeurswoning haringrokerij

Scheldestraat 63, Antwerpen (Antwerpen)

Deze opvallende burgerwoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl is de directeurswoning van de achterliggende haringrokerij, waarvan de gebouwen vanuit de Kronenburgstraat bereikbaar zijn. De woning werd ontworpen door de gebroeders Blomme voor Henri Vanden Bemden-De Bom, één van de beide gebroeders die in 1893 de haringrokerij oprichtten.

Geheel van drie eclectische burgerhuizen

Albertstraat 19-23, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van drie burgerhuizen in eclectische stijl, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1901. Opdrachtgevers waren de ondernemer Maurice Emile Jean Henri Gevers (°1855) en zijn echtgenote Gabrielle Louise Désirée Grisar (1860-1926).

Ensemble rond hoekpand Den Wolf

Door Verstraeteplaats 4, Wolfstraat 2-8, Bosduifstraat 1-7, Antwerpen (Antwerpen)

Het opvallende hoekpand op het smalle perceel tussen de Wolf- en de Bosduifstraat werd samen met de aansluitende, symmetrisch opgebouwde huizenrijen in beide straten ontworpen in 1893 door architecten L. en H. Blomme.

Jongensweeshuis

Durletstraat 8-10, Antwerpen (Antwerpen)

Voormalig Jongensweeshuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1876, gebouwd in opdracht van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen in 1879-1883.

Kunstenaarswoning Arnold Arens

Nerviërsstraat 9, Antwerpen (Antwerpen)

Kunstenaarswoning in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de kunstdrijver Arnold Arens, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1878. Samen met de woning werd in de achterliggende tuin, die zich over de drie aanpalende percelen uitstrekt, een kunstdrijfatelier opgericht.

Pastorie van de Sint-Willibrordusparochie

Pastorijstraat 37, Antwerpen (Antwerpen)

Pastorie in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de Kerkfabriek van de Sint-Willibrordusparochie, naar ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1887, voltooid in 1888.

Kunstenaarswoning Isidoor Meyers

Provinciestraat 75, Antwerpen (Antwerpen)

Kunstenaarswoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de kunstschilder Isidoor Meyers, naar ontwerp van de architecten Léonard en Henri Blomme Blomme uit 1880.

Villa Tallaarthof

Beekstraat 90-92, Lier (Antwerpen)

Villa in cottagestijl van circa 1925 gelegen in beboomd park met U-vormige dienstgebouwen in neoclassicistische stijl van 1842.

Zie ook