Collectief

Stramien

ID
11446
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11446

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Garage Permeke

De Coninckplein 26 (Antwerpen)
Garage in art-decostijl opgetrokken in opdracht van Oscar Permeke en August (Gust) Vermeulen, naar een ontwerp door de aannemers Gebroeders Vermeulen uit 1926. Het betrof de aanpassing van een bestaand garagecomplex, waarvan de voorbouw werd heropgebouwd. Gesloopt.


Haringrokerij

Kronenburgstraat 34 (Antwerpen)
De haringrokerij is het opvallendste complex in de Kronenburgstraat. De rokerij, opgericht rond 1893 door de gebroeders Henri en Eduard Vanden Bemden, is ondertussen vooral bekend door de reconversie van dit beschermde monument tot gemeenschappelijk woonproject. Het complex werd in 1987 beschermd als monument; de bijhorende tuin als stadsgezicht.


Mère Jeanne-Instituut

Tabakvest 112 (Antwerpen)
Klooster, tehuis en school van de Zusters Dienstmaagden van de Heilige Harten van Jezus en Maria. Complex met hoofdgebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar een ontwerp door de architect Ernest Pelgrims uit 1893. Renovatie tot wooncomplex door het architectenbureau Stramien in 2006-2008.


Schippersbeurs

Lange Nieuwstraat 14 (Antwerpen)
Beursgebouw in neogotische stijl, opgetrokken als annex van de de Handelsbeurs, naar een ontwerp door stadsbouwmeester Gustave Royers uit 1894. De bouw werd eind januari 1895 bij openbare aanbesteding toegewezen aan de aannemer Victor Merckx-Verellen uit de Rodestraat, die de werken vermoedelijk in de loop van 1896 voltooide. De oorspronkelijke bestemming van de lokalen was een Fondsenbeurs voor wisselagenten.


Soeten Naem Jesus en de Rosenhoedt

Keizerstraat 32-36 (Antwerpen)
Ensemble van drie traditionele diephuizen met trapgevels, daterend uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het nummer 32 draagt van oudsher de naam "Soeten Naem Jesus", het nummer 36 de naam "de Rosenhoedt".


Stokerij De Fortuin

Brouwersvliet 29 (Antwerpen)
Langgerekt pakhuis of industrieel gebouw te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Stokerij De Fortuin, eigendom van de firma Van den Bergh & Cie, liet in 1896 een attiekverdieping toevoegen naar een ontwerp door de architecten Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stramien [online], https://id.erfgoed.net/personen/11446 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.